Poželio im sreću
0

Čačić nakon otkaza napisao oproštajno pismo: Hvala svima, nadam se da idemo u Rusiju

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon remija protiv Finske u utakmici devetog kola grupe I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, selektor reprezentacije Hrvatske Ante Čačić dobio je otkaz.

Podsjećamo, Hrvatska je u meču protiv Finske stigla u vodstvo u 57. minuti golom Mandžukića, a hladan tuš na Rujevici priredio je Soiri u 90. minuti susreta.

Nakon meča, igrači Hrvatske bili su u šoku, a čelnici HNS-a odlučili su uručiti otkaz selektoru Čačiću te imenovati Zlatka Dalića za novog trenera reprezentacije.

Nakon otkaza, Čačić se zahvalio HNS-u na ukazanoj prilici, te rekao da pozicija selektora nosi veliku odgovornost. Njegovo pismo prenosimo u cjelosti.

"Od početka selektorskog mandata govorio sam da niti jedan pojedinac ne može biti ispred interesa reprezentacije, pa tako ni selektor. Razumljivo je da smo svi nezadovoljni rezultatima koje je reprezentacija ostvarila u posljednja četiri mjeseca čime je kompromitovala svoje šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Bez obzira na raznorazne objektivne otežavajuće okolnosti u ovom razdoblju koje su imali utjecaj na naše rezultate, svjestan sam odgovornosti selektorske pozicije i kroz tu prizmu doživljavam odluku vrha Saveza.

Zahvalio bih čelnicima HNS-a na povjerenju - uistinu mi je bila velika čast biti selektor hrvatske nogometne reprezentacije. Pamtit ću puno lijepih trenutaka, posebno s Eura 2016. na kojem smo razveselili sve dobronamjerne navijače i ljubitelje hrvatskog nogometa. Nažalost, nismo bili pravi u protekle četiri utakmice i ostat će mi žal što s ovom reprezentacijom neću imati priliku krenuti po dobar rezultat u Rusiji.

Želim zahvaliti svim igračima na kvalitetnoj saradnji - bilo mi je zadovoljstvo voditi ekipu takve kvalitete u kojoj egzistiraju uistinu dobri, pozitivni momci. Naši reprezentativci s velikim ponosom i strašću nose hrvatski dres - niko im to ne smije i ne treba dovoditi u pitanje. Međutim, nije im lako funkcionisati u postojećem okruženju.

Zahvaljujem i svim članovima užeg i šireg štab koji su uložili svoje znanje i veliki trud za uspjeh reprezentacije, a hvala i navijačima te predstavnicima medija koji su pozitivno, konstruktivno i s ljubavlju prema reprezentaciji pratili Vatrene.

Novom selektoru Zlatku Daliću čestitam na imenovanju, a njemu i reprezentaciji želim puno sreće u Kijevu s nadom da ću iduće ljeto zajedno s drugim navijačima gledati Hrvatsku u Rusiji."

U sljedećem meču, Hrvatska će gostovati ekipi Ukrajine, a ukoliko dožive poraz, njihov put prema Svjetskom prvenstvu u Rusiji biće zvanično završen.