Tinejdžer bh. porijekla
75

Busuladžić (17) debitovao za bivšeg finalistu Lige prvaka, trener ga proglasio najperspektivnijim

N. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Švedska je poznata po brojnoj bosanskohercegovačkoj dijaspori, a u ovoj skandinavskoj zemlji polako stasava još jedan perspektivni nogometaš porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Radi se o 17-godišnjem Kenanu Busuladžiću, talentovanom nogometašu koji je proteklog vikenda debitovao za Malmo, klub koji je 26 puta osvajao titulu prvaka Švedske i 1979. godine igrao finale Lige prvaka, u kojem su poraženi od Nottingham Foresta.

Zaigrao je Busuladžić u gostujućoj pobjedi Malmoa nad Varnamom u šampionatu Švedske, a trener Henrik Rydstrom mu je dao priliku u posljednjih sedam minuta.

Nakon utakmice je Rydstrom imao samo riječi hvale za Busuladžića, a kazao je kako vjeruje da se radi o najperspektivnijem nogometašu u Švedskoj.

"Kenan je igrač koji ima vatru i plamen u sebi. Spomenuo sam njegovo ime kad sam došao u Malmo i već su ga pomno pratili. Bio je perspektivan mlađi igrač s kojim je Malmo već imao kontakt, a onda smo ga doveli", rekao je Rydstrom.

"Vjerovatno je i najperspektivniji švedski vezni igrač. Vrlo smo zainteresovani pružiti mu priliku koju je zaslužio", dodao je trener Malmoa.

Busuladžić je u februaru napunio 17 godina, igra na poziciji centralnog veznog nogometaša i prema Transfermarktu uz švedski posjeduje i bosanskohercegovački pasoš.

Prve nogometne korake ja Busuladžić napravio u Osmarshamnu, iz kojeg ljeta 2023. godine prelazi u Malmo. Dosad je nastupao za pionirsku i kadetsku reprezentaciju Švedske.