Španski nogometaš
6

Busquets se usprotivio Wengerovom revolucionarnom prijedlogu: Nogometaši će eksplodirati

D. P.
Wengerov prijedlog nije naišao na odobrenje Busquetsa (Foto: Twitter)
Wengerov prijedlog nije naišao na odobrenje Busquetsa (Foto: Twitter)
Šef Odjela za globalni razvoj nogometa u FIFA-i Arsene Wenger poručio je kako se već dugo razmatra opcija igranja svjetskih prvenstava svako dvije godine, a španski nogometaš Sergio Busquets javno se usprotivio ovom prijedlogu.
Wenger je otkrio kako šest mjeseci radi na projektu prebacivanja svjetskih prvenstava u nogometu na svako dvije godine što bi donijelo da se veliko takmičenje igra svake godine.

Time bi se kontinentalna takmičenja igrala jedne godine, a svjetska prvenstva naredne. Jasno je, napori igrača bili bi sve veći, pa je španski nogometaš i član Barcelone Sergio Busquets javno istupio protiv ovog prijedloga.

"Igrači nemaju mnogo toga za reći na prijedlog svjetskih prvenstava svake dvije godine. Vidimo samo da kalendar postaje sve opterećeniji i u FIFA-i ne brinu za igrače. Žele više evropskih i svjetskih prvenstava, takmičenja, ligaških utakmica... Tako ćemo doći do trenutka da igrači eksplodiraju jer je postalo prezahtjevno", rekao je Busquets na konferenciji za medije.

Kapiten Španije i Barcelone kao primjer naveo je i pandemiju koronavirusa koja je dovela do toga da se odgađaju utakmice.

"Vidjeli smo i tokom pandemije, brojna takmičenja su se podudarila zbog odgađanja utakmica. Sve to će donijeti posljedice i neophodno je da organizujemo sastanak i da u FIFA-i saslušaju i drugu stranu", zaključio je iskusni vezista.

Kako je prenio portal Goal.com, krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) ne slaže se s prijedlogom FIFA-e o igranju svjetskih prvenstava svako dvije godine.