Izborna godina
73

Burno među sarajevskim nogometnim sudijama: Zakazana skupština, petorica isključena

N. K.
Nesuglasice unutar udruženja sarajevskih sudija (Foto: UFSIKS)
Nesuglasice unutar udruženja sarajevskih sudija (Foto: UFSIKS)
Udruženje nogometnih sudija i instruktora Kantona Sarajevo održat će u ponedjeljak vanrednu skupštinu kojom će predsjedavati predsjednik skupštine Sead Kulović.

Za ovu skupštinu, koja je zakazana prije dva dana, predložen je dnevni red s jednom tačkom, a ona je analiza rada i funkcionisanja Udruženja u prethodnom periodu te funkcionisanje izabranih organa i donošenje odgovarajućih odluka.

Skupštini trebaju da se odazovu delegati Sead Kulović, Edin Imamović, Adis Mulahasanović, Mirza Tičić, Edis Šesto, Moamer Čaušević, Benjamin Deljković, Irfan Peljto, Admir Musić, Đenan Milić, Amir Kadić, Bilal Bogilović, Eldar Parla, Ermin Hadžović, Ermin Fazlagić, Amir Omerbašić i Merima Čelik.

Inače, skupština dolazi nakon nekoliko burnih dana u sudijskim krugovima Kantona Sarajevo koja su započela zahtjevom za održavanje vanredne skupštine koju su, kako saznajemo, potpisale dvije trećine članova skupštine.

Zahtjev za vanrednu skupštinu su uputili zbog, kako su naveli, nedomaćinskog finansijskog poslovanja i rukovođenja Udruženjem te lošeg zastupanja interesa članova u protekle dvije godine dok je na čelu bio predsjednik upravnog odbora Elmir Pilav.

Čelnici udruženja sarajevskih sudija (Foto: UFSIKS)
Čelnici udruženja sarajevskih sudija (Foto: UFSIKS)

Prošle sedmice je došlo i do isključenja iz članstva Udruženja pet sudija i instruktora suđenja. Isključeni članovi su Deljković, Tičić, Musić, Hadžović i Mulahasanović.

U obrazloženju odluke koju je potpisao predsjednik Pilav navodi se da su petorica isključena iz članstva udruženja zbog kršenja kodeksa ponašanja članova nogometne organizacije pri NS BiH.

"Ova odluka će ostati na snazi do završetka istrage i postupka koji se vodi protiv članova za koje postoje konkretni dokazi i naznake da su prekršili više odredbi kodeksa o ponašanju. Želimo apelirati na sve preostale članove udruženja da prijave moguće pritiske, prijetnje ili lažiranje potpisa od drugih članova. Ove prijave mogu biti podnesene anonimno, a članovi trebaju slobodno komunicirati s udruženjem i odgovornim osobama koje su legitimno izabrane u slučaju problema, prijetnji, pritisaka ili pokušaja korupcije. U proteklom periodu primijetili smo da se naše udruženje koristi u političke svrhe od osoba koje nisu članovi, već su privrednici, privatnici ili političari. Želimo istaknuti da se UFSIKS jasno distancira od bilo kakvih radnji koje čine osobe koje nisu članovi Udruženja. UFSIKS je politički neovisan i nikada nije sudjelovao u nečasnim radnjama, posebno u izbornoj godini, unutar organizacija kao što su UFSIKS, NS BiH, NS FBiH i FSKS", poručili su iz Udruženja.

Kako saznajemo, podršku Udruženju dao je Fudbalski savez Kantona Sarajevo te nema sumnje da nas očekuje zanimljiva skupština, ali i period koji dolazi nakon nje budući da se bliže izbori kantonalnih nogometnih vlada.