Bez odlaska na SP
185

Buffon u suzama napustio Azzurre: Nismo uspjeli u nečemu što je važno za državu

Klix.ba
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon
Italija je remijem bez pogodaka u drugoj utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo, odigranoj u ponedjeljak navečer protiv Švedske u Milanu, definitivno ostala bez Svjetskog prvenstva u Rusiji, a taj neuspjeh je ozvaničio i povlačenje legendarnog golmana Azzurra Gianluigija Buffona koji nije mogao sakriti suze nakon utakmice.

Šveđani su u prvoj utakmici pobijedili 1:0, a onda su u Milanu uspjeli izboriti remi 0:0 te se plasirati na SP, dok su Talijani ostali bez Mundijala nakon 60 godina.

"Ovo je razočarenje, ne za mene, nego za cijeli nogomet. Nismo uspjeli u nečemu što je zaista važno za državu. Samo zbog toga žalim, a ne zbog činjenice da završavam karijeru, jer vrijeme prolazi i tako treba biti. Šteta je što se moja posljednja utakmica za reprezentaciju podudarila s neuspjehom u kvalifikacijama za SP", izjavio je Buffon.

On tvrdi da nije bilo potcjenjivanja protivnika.

"Nismo nikoga potcijenili, svaki igrač koji je igrao je znao šta znače susreti s ovakvim ekipama, kako je teško nadoknaditi nedostatak. Mi možda nismo pokazali najbolji nogomet koji smo mogli, žalimo zbog toga, nedostajalo nam je energije i oštrine da postignemo gol, dok je Švedska odigrala isto kao i u prvom susretu. Baraž su odlučili incidenti koji su išli u korist Šveđana, a ne u našu korist. Kada se to dogodi, to je vjerovatno i vaša greška, a ako imate koristi od toga, onda ste zaslužili sreću", rekao je 39-godišnji golman.

Buffon vjeruje da Italija ima svijetlu budućnost.

"Ponosni smo, sposobni i odlučni nakon loših trenutaka, uvijek nađemo način da se podignemo. Napuštam reprezentaciju u kojoj ima mnogo talentovanih igrača među kojima su definitivno Gianluigi Donnarumma i Mattia Perin. Pozdravljam svoje Chiellinija, Barzaglija, Bonuccija... bili smo zajedno skoro 10 godina. Zahvaljujem se svima koji su bili uz nas, a iako nije bilo dovoljno, nadam se da smo im dali nešto", kazao je Buffon.

Selektor Giampiero Ventura ima ugovor do 2020. godine.

"U nogometu pobjeđujete i gubite kao grupa, dijelite zasluge i krivicu. Selektor je dio grupe", završio je Buffon.