Čuveni golman
25

Buffon se kaje što je kupio srednjoškolsku diplomu: Puno sam griješio kad sam bio mlad

N. M.
Čuveni italijanski golman otvorio dušu (Foto: EPA-EFE)
Čuveni italijanski golman otvorio dušu (Foto: EPA-EFE)
Legendarni golman Gianluigi Buffon dao je veliki intervju za italijansku La Repubblicu, a između ostalog je priznao zbog kojeg se postupka i dan danas kaje.
Zanimljivo je da se ne radi o njegovoj sportskoj karijeri, već o kupovini diplome srednje škole kada je imao 18 godina.

Tada je Buffon već bio zvijezda italijanskog nogometa, a zbog karijere je očito zapostavio školovanje i odlučio je kupiti srednjoškolsku diplomu.

"Napravio sam mnogo grešaka, posebno kada sam bio mlad. Najmanje sam ponosan na to što sam kupio diplomu s 18 godina. Ne bih to ponovio jer je to nepošteno i tako sam napravio prečicu iako nisam nikada bio od onih koji žele prečice u životu", rekao je Buffon.

Tokom karijere je Buffon osvojio sve moguće trofeje osim onog Lige prvaka, do koje nikada nije mogao s ekipom Juventusa.

No, istakao je da ga nije briga za taj pehar.

"Žalim zbog navijača koji su žudjeli za tim trofejem skoro 30 godina, ali za mene to nije nikakva rana. Za mene je uvijek bio poticaj da se svake godine borim za nešto tako veliko. Igranje u Ligi prvaka bilo je zadovoljstvo, titula bi to sve kompletirala, ali nije me briga", ispričao je Buffon za La Repubblicu.

Većinu svoje karijere je Buffon proveo u redovima torinske Stare dame.

"Juventus je bio moj nogometni život, bilo je divnih uspomena, avantura i s njim sam rastao kao čovjek. Juventusov svemir okreće vaše uvjerenja naglavačke, ali u trenutku kada uspijete oni nikada neće odustati od vas", istakao je Buffon.

Tokom karijere koja je trajala čak 29 godina, Buffon je upisao 685 nastupa za Juventus, 265 za Parmu i 176 za reprezentaciju Italije s kojom je bio i prvak svijeta.