Euro
1

Buffon: Najbolji španski igrač? Svi su odlični

Totalsport
Gianluigi Buffon (Foto: Arhiv/AFP)
Gianluigi Buffon (Foto: Arhiv/AFP)
Gianluigi Buffon, golman i kapiten talijanske reprezentacije, istakao je kako je selektor "Azzurra" Cesare Prandelija učinio udarnog napadača ekipe Marija Balotellija boljim igračem…

"Mario je igrao sjajno za nas. On je dio fantastične grupe igrača, a i naš selektor ga je sigurno učinio još boljim igračem. No, jasno je da najveće zasluge za vlastiti napredak ima on sam jer je naporno radio kako bi dosegnuo ovaj nivo", rekao je Buffon.

Nakon komplimenata upućenih dvostrukom strijelcu u pobjedi protiv Njemačke u polufinalu 2-1, uputio je Buffon pohvale suparnicima u nedjeljnom finalu Eura.

"Prvo želim odati priznanje Špancima jer u utakmici protiv Hrvatske u grupi nisu odigrali onaj remi koji bi nas eliminirao s prvenstva. Koji je najbolji španski igrač? Imaju toliko dobrih da se teško odlučiti za samo jednog. Uostalom, govoriti o najboljem pojedincu bio bi nedostatak poštovanja prema kolektivu koji dominira europskom i svjetskom scenom u zadnjih četiri do šest godina. Cijenim sve španske igrače, ne samo jednog".

Ranije tokom turnira, 34-godišnji golman bio je skeptičan po pitanju izgleda svoje ekipe na Euru. Na upit o šansama u finalu je rekao:

"Lijepo je vidjeti da su Španjolci izuzetno motivisani, nakon što su osvojili Euro 2008. i svjetsku titulu prije dvije godine. Ta generacija zna kako osvojiti veliko takmičenje i zbog toga malu prednost dajem njima. Ranije sam govorio da ne možemo osvojiti Euro ako ćemo igrati kao protiv Hrvatske, jer nismo znali naplatiti našu superiornost. To se u međuvremenu promijenilo. Nadam se da smo sposobni napraviti iznenađenje i uzeti taj trofej", zaključio je Buffon.