Nova afera na Apeninima
0

Buffon na klađenje mjesečno troši 100-200 hiljada eura

Totalsport
Gianluigi Buffon (Foto: AFP)
Gianluigi Buffon (Foto: AFP)
Nova je afera, s legendarnim reprezentativcima Gianluigijem Buffonom, Fabijem Cannavarom i Gennarom Gattusom u glavnim ulogama, zatresla Apeninski poluotok.

U srijedu su talijanski mediji imena sve trojice svjetskih prvaka iz 2006. godine doveli u vezu s kladioničarskim skandalom koji potresa državu. Niti jedan od njih, međutim, neće biti sudski procesuiran. Za njihovo je dovođenje u kontekst skandala oko namještanja utakmica zaslužan Nicola Santoni, bivši nogometaš i aktuelni trener talijanskog niželigaša Ravenne.

Talijanski mediji došli su u posjed snimljenih audiomaterijala na kojima je Santoni, u razgovoru s istražiteljima, spominjao trojicu slavnih talijanskih reprezentativaca. "Nogomet je generalno zaražen virusom namještanja", rekao je Santoni prije no što se obrušio na Buffona, Cannavara i Gattusa: "Gigi mjesečno na klađenje troši između 100.000 i 200.000 eura. Ništa bolji nisu Cannavaro i Gattuso. Sva su trojica ovisnici o klađenju."

Zadnje ali i najbitnije, državno je tužilaštvo provjerilo Santonijeve navode i službeno saopćilo da ne postoje indicije o uključenosti trojice nogometaša u namještanje utakmica. U posljednjem valu borbe protiv sportskog kriminala 19. je ovog mjeseca talijanska policija uhapsila 17 osumnjičenika za namještanje utakmica. Među njima bio je i bivši talijanski reprezentativac i Atalantin kapiten Cristiano Doni.

Ispada, međutim, da je dotična skupina organizirano utjecala na rezultate utakmica nižih nivoa takmičenja u Italiji i Istočnoj Evropi.