Copa Libertadores
26

Buenos Aires opet slavi iste heroje: River Plate izbacio Bocu Juniors u polufinalu

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa River Platea plasirala se u finale Copa Libertadoresa nakon što je u uzvratnom meču polufinala u velikom derbiju poražena od Boce Juniors rezultatom 1:0, što im je nakon pobjede od 2:0 u prvom meču bilo dovoljno za prolazak u finale.

Nakon prvih 45 minuta nije bilo pogodaka, a treba naglasiti da se igralo jako tvrdo i da su i jedna i druga ekipa jako rijetko dolazili u situaciju da ugroze protivnički gol, a takva igra svakako je puno više odgovarala gostima koji su iz prvog meča branili veliku prednost.

Kako je vrijeme odmicalo, tako je Boca bila primorana da krene još više u napad, a plod takve igre dobili su u 80. minuti kada rezervista Hurtado koristi asistenciju Salvija i pogađa za 1:0. Ovim pogotkom Boca je vratila nadu svojim navijačima da vjeruju u prolazak dalje, međutim nakon toga nisu više imali prilika i na kraju je River tim koji se plasirao u finale.

Bit će ovo drugo uzastopno finale za River Plate u ovom takmičenju nakon što su prošle godine porazili upravo Bocu u dva susreta, a oni trenutno imaju četiri naslova prvaka Južne Amerike.

Najviše titula ima Independiente - sedam, Boca je na drugom mjestu sa šest osvojenih i na trećem je urugvajski Peñarol koji ima pet naslova.