Nogomet
232

Buduće reprezentativke odradile prvi trening u Zenici

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine jučer je održano okupljanje ženske "U-15" selekcije, a danas je 30 nogometašica odradilo i prvi trening u talent grupi.

Selektor Ilija Lucić je kazao kako je cilj ovog okupljanja selektiranje igračica za kadetsku reprezentaciju s obzirom da naša reprezentacija nema pionirsku selekciju.

"U koordinaciji sa trenerima i koordinatorima omladinskih pogona ovdje boravi 30 djevojčica iz 16 klubova i škola. Pripreme teku zadovoljavajuće, danas nas je malo vrijeme poremetilo, ali ne damo se. Ovo je selektiranje za kadetsku reprezentaciju, neke djevojčice su već pokazale da imaju kvaliteta, a mi moramo biti strpljivi i sačekati ih još malo. Njih 20-ak će do naredne godine biti pod praćenjem jer naredne godine dolaze u kadetsku reprezentaciju s tim da će biti doselektiranja do konačnog izbora", kazao je Lucić.

Trinaestogodišnja nogometašica Leotar-texa iz Trebinja Milica Pljevajčić nogometom se bavi već dvije i po godine, a poziv u talent grupu za nju predstavlja veliki uspjeh.

"Kada sam bila mlađa, pošto ne živim u gradu, uvijek sam igrala ulični nogomet i tu sam sebi stvorila želju da igram. Sanjala sam da igram u profesionalnom klubu i evo san mi se ostvario. Ja sam pozitivno iznenađena sa Trening kampom koji je po svemu više od očekivanog. Što se tiče igračica, malo se znamo, ali smo već postali kao jedan tim i biće mi žao kada se budemo rastajali", izjavila je Pljevajčić te dodala da joj je želja da nastavi igrati fudbal u većem klubu ili čak za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Petra Ćužić iz Ženskog nogometnog kluba Široki Brijeg na talent kampu se selektuje za poziciju golmana. Trenira tek nešto manje od četiri mjeseca, ali i to je bilo dovoljno da pokaže kvalitet i da bude pozvana u talent grupu koja se okupila jučer u Zenici.

"Od malena sam stalno igrala nogomet sa prijateljima, bratom, prijateljicama u školi, a što se tiče mog zalaganja u matičnom klubu, treneri su zadovoljni mojim igrama i uvijek su nas hvalili jer imamo dobru ekipu. Ovdje se sve dobro slažemo, uvijek smo zajedno, prezadovoljna sam samom organizacijom, a ambicije su mi da pređem u jači klub i da nastavim raditi ovo što volim", kazala je Ćužić.

Mlade nogometašice će sutra u toku dana odigrati i kontrolnu utakmicu nakon čega će se vratiti u svoje klubove gdje će biti praćen njihov rad i angažman do naredne godine kada će moći nastupati za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.