Sunovrat NSBiH
0

Brzo smo zaboravili revolucionare i Kodru

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Neusvajanje Statuta na vanrednoj sjednici NSBiH u fokusu je svih razgovora. S nestrpljenjem se čeka 1. april (ne zbog prvoaprilske šale) i saopštenje definitivne odluke FIFA- e UEFA-e o suspenziji krovne kuće bh. nogometa.

Mnoga relevantna nogometna lica podvući će kako je ovakav rasplet jedina realnost koja je utemeljena na dugogodišnjoj situaciji. Nogometni savez BiH godinama su potresale afere.

Možda najbolje sliku o "zgradi na Slatkom ćošetu" opisuje izreka Helmutha Plessnera: "Sport ne može biti mnogo bolji ni mnogo gori od društva u kojem postoji".

Na vanrednoj Skupštini koja je održana prije dva dana zadat je posljednji udarac bh. nogometu. Oporavak može biti dugotrajan i mukotrpan. Neki, pak, tvrde kako je ovo fantastičan rasplet. Kažu da je sad neminovno veliko spremanje i da će napokon sportisti ući u Nogometni savez naše zemlje.

Reprezentativci tražili smjene

No, krenimo redom. Vratićemo se u 2006. godinu. Ako se sjećate, u to vrijeme je trinaest nogometnih reprezentativaca (neki su ih zvali revolucionarima) potpisalo pismo i izjavilo da neće igrati za državni tim, dok na vrhu istog budu određeni ljudi. Da podsjetimo, svoj potpis na pismo stavili su: Misimović, Berberović, Grujić, Bartolović, Hrgović, Bajramović, Papac, Spahić, Milenković, Grlić, Bešlija, Hasagić i Tolja.

Ipak, Muzurović, koji je po drugi put izabran za selektora, uspio je "vratiti" neke igrače pod bh. zastavu. To se desilo u dvoboju sa Norveškom (kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2008.). Njegovom pozivu odazvali su se Misimović, Berberović, Grujić, Bartolović i Hrgović. Ostali su naglasili da neće pogaziti svoju riječ. No, nakon neslavnog završetka ovih kvalifikacija za šefa državnog tima imenovan je nekadašnji igrač Veleža - Meho Kodro.

Kodri pokazana izlazna vrata

Naime, on je uspio ubijediti Hasagića i Spahića na come back. Međutim, nakon samo četiri mjeseca na selektorskoj klupi (vodi nacionalni tim u prijateljskim okršajima protiv Japana i Makedonije) legendarnom napadaču Barcelone pokazana su izlazna vrata. On nije želio igrati prijateljsku utakmicu protiv Irana za koju je Savez trebao dobiti određenu sumu novca.

Potom je Savez dogovorio meč sa Azerbejdžanom u Zenici (selektor u toj utamici bio Denijal Pirić).

U isto vrijeme na Koševu je organizovan humanitarna utakmica: "Spasimo bh. fudbal – Kodro, Bola i prijatelji". Na Bilinom polju je bilo 50 gledalaca, a na najvećem bh. stadionu preko deset hiljada.

Iako su mnogi vjerovali kako će napokon doći do pomaka, ništa se spektakularno nije desilo. Brzo smo zaboravili trinaest revolucionara i Mehu Kodru koji su željeli promijeniti nesređeno stanje. Sve sugerira da je rez trebalo napraviti baš u to vrijeme. Vjerovatno bi situacija danas bila mnogo bolja.

Dolazak Ćire spasitelja

S druge strane, čelnici Saveza posegnuli su za novim rješenjem. Spasitelj je postao Miroslav Ćiro Blažević. Od preostalih igrača, potpisnika pisma, kod njega su zaigrali Bajramović i Milenković (pozvan samo za utakmicu sa Decom i društvom). Napravio je "boom" sa reprezentacijom, odveo je do baraža, ali je Portugal bio bolji.

Saša Papac je nastavio ignorisati pozive "trenera svih trenera", a Bešlija, Tolja i Grlić više nisu bili na reprezentativnom spisku.

Kaže mi jedan prijatelj nakon Skupštine NSBiH: "Dobro je što se ovako završilo". Kad sam ga upitao zašto, odgovorio je: "Reprezentacija će dobiti pojačanje. Znaš da je Papac rekao da će se vratiti kad odstupe aktuelni funkcioneri". Zaista je tako. Do kraja je bio dosljedan. Zaslužuje palac gore.

BH Fanaticosi godinama upozoravali na amaterizam u Savezu

Dalje, najvatreniji navijači reprezentacije, BH Fanaticosi, već pet godina s razlogom upozoravaju i galame na loš rad Saveza. Da su bili u pravu pokazala je i posljednja Skupština.

Međutim, od utorka je Sulejman Čolaković "yesterday man" bh. nogometa. Kako sada stvari stoje ni ostali članovi Predsjedništva i Izvršnog odbora NSBiH neće biti u novom savezu.

Nas trenutno najviše zanimaju autoriteti koji mogu nogomet izvesti na pravi put. U pitanju su najautoritativniji ljudi bh. nogometa, koji bi trebali izvršiti veliko pospremanje. Oni su uticajni i od njih se očekuju rješenja.

Prije svih mislimo na Ivicu Osima, Faruka Hadžibegića, Mehmeda Baždarevića, Mehu Kodru, Aleksandra Ristića, Vahida Halilhodžića, Harisa Škoru, Segeja Barbareza, Elvira Bolića, Vlatka Glavaša, Muhameda Konjića, Duška Bajevića, Josipa Katalinskog, Josipa Bukala, Dragu Smajlovića, Milomira Odovića, Fahrudina Omerovića…

Teško ih je sve i nabrojati, a pomenuta imena i prezimena imaju dovoljno čvrste reference i zdrave ideje.