Šta i koga Petev bira?
161

Brojni upitnici iznad spiska Zmajeva uz misteriju s dna Druge lige Portugala

D. Pajo
Selektor Petev objavio je spisak igrača na koje računa za septembarski ciklus (Foto: I. L./Klix.ba)
Selektor Petev objavio je spisak igrača na koje računa za septembarski ciklus (Foto: I. L./Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev uputio je pozive igračima za predstojeće okupljanje u Ligi nacija, a spisak za Crnu Goru i Rumuniju ponovo je proizveo brojne nedoumice.
Pred Zmajevima su ključne bitke u Ligi nacija. Predstoje nam utakmice protiv Crne Gore i Rumunije (23. i 26. septembar), a okupljanje će krenuti četiri dana prije prvog susreta. Pobjeda protiv Crne Gore osigurala bi nam osvajanje grupe Lige nacija i baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo kao rezervnu opciju ukoliko ne uspijemo proći kroz kvalifikacije.

Kao što to tradicija nalaže, svaki spisak reprezentacije BiH izaziva brojne rasprave. Nekada su one opravdane, nekada nisu, ali se neke stvari definitivno prelaze granicu logike i vrijedi postaviti pitanje zbog čega je tako.

Naravno, najviše nedoumica predstavlja ime Vladana Danilovića, čovjeka koji je neizostavan na svakom spisku selektora Ivayla Peteva. I dok se njegovo pozivanje moglo opravdati riječima da je bio talent bh. nogometa na počecima karijere u Borcu, danas je sasvim druga priča.

Frapantan, zastrašujući podatak je da Vladan Danilović igra za posljednju ekipu u Drugoj ligi Portugala i da je istovremeno standrni reprezentativac naše zemlje. Nacional je posljednji na tabeli drugoligaškog ranga, no bez Vladana Danilovića spisak se ne može zamisliti.

Danilovićev Nacional je posljednji u drugoj ligi Portugala
Danilovićev Nacional je posljednji u drugoj ligi Portugala

Poređenja radi, Nermin Zolotić igra u elitnom rangu nogometa u Portugalu i u najboljoj odbrani lige (Casa Pia primila je samo jedan gol na prvih pet utakmica). Ovog defanzivnog vezistu, koji igra i na poziciji stopera, niko godinama nije doveo u kontekst pozivanja u reprezentaciju BiH.

Mladi desni bek Halid Šabanović proteklog ljeta napravio je impresivan transfer iz Sarajeva u Angers, ekipu koja se takmiči u francuskoj Ligi 1. U tom timu odigrao je četiri utakmice na startu jedne od najjačih liga svijeta, ali to je nedovoljno za poziv u reprezentaciju.

Ime Matea Sušića urijetko se nađe u kadru kiparskog APOEL-a, ali je on ponovo našao svoje mjesto na spisku reprezentacije na desnom beku, istoj poziciji koju pokriva Šabanović, igrač "lige petice".

"Gledao sam i tog Šabanovića. U oktobru i novembru imamo prijateljske utakmice. Nije lako ubaciti igrača u vatru koji nije bio do sada. Gazibegović igra, Dedić je igrao jučer 90 minuta protiv Milana. Sušić je uvijek igrao korektno i zbog toga su oni na spisku", prokomentarisao je danas na konferenciji za medije Petev pitanje novinara o pozivanju Sušića i nepozivanju Šabanovića.

Minutaža Matea Sušića na Kipru
Minutaža Matea Sušića na Kipru

U reprezentaciji i dalje nema Vladana Kovačevića. Selektor Petev dugo nije želio pozvati najboljeg golmana poljske Ekstraklase među Zmajeve, a kada je to učinio na okupljanju, Kovačević se nije pojavio. Nikada nije objašnjeno šta se dogodilo.

"Na to pitanje ne mogu ništa reći. Sve stoji kao i prije, imamo tri golmana i idemo s njima i dalje", riječi su Peteva na pitanje zbog čega Kovačevića nema u reprezentaciji.

Nogometaša iz Premijer lige BiH ponovo nema, iako je ove godine naš klub bio najbliži grupnoj fazi evropskih takmičenja otkako se takmičimo pod okriljem nacionalnog saveza. Sve se može shvatiti, s obzirom na to da naš domaći nogomet nije isuviše kvalitetan, ali da Nemanje Bilbije ponovo nema na spisku, teško je objasniti.

Posebno jer je Bilbija i u novu sezonu krenuo u fantastičnoj formi, a za vikend je postao i rekorder, najbolji strijelac u historiji Premijer lige BiH.

Uz dužno poštovanje prema svim reprezentativcima, ligama i nacionalnim savezima, teško se oteti dojmu da u reprezentaciji koja ima visoke ambicije mogu igrati četiri nogometaša Ferencvaroša, tri igrača iz kiparskog nogometa...

Još nekoliko igrača gotovo da nema nikakvu minutažu na startu nove sezone. Haris Duljević ne igra u Hansi Rostock, a ne raduje ni minutaža Luke Menala, koji ruku na srce, ima problema s povredom u zagrebačkom Dinamu. Sinoć nije bio ni na klupi u pobjedi nad Chelseajem.

S druge strane, igrači poput Amara Rahmanovića i Harisa Hajradinovića regularni su starteri u turskoj Superligi, ali ih nema na selektorovom spisku.