Vjerovali ili ne
47

Brojke ne lažu: Xavi je gori i od omraženog Koemana, Barca već traži novog trenera

E. B.
Xavi Hernandez (Foto: EPA-EFE)
Xavi Hernandez (Foto: EPA-EFE)
Treneru Barcelone Xaviju Hernandezu je ozbiljno uzdrmana stolica i to s potpunim pravom, jer postiže rezultate ispod očekivanja navijača katalonske ekipe.

Xavi je 6. novembra prošle godine zamijenio Ronalda Koemana koji je imao loše rezultate, no činjenično stanje je takvo da ima i lošiji skor od nizozemskog stručnjaka.

Naime, Xavi je protiv Reala 50. put sjedio na klupi Barcelone i doživio je čak 11. poraz čime je izgubio prvo mjesto na tabeli La Lige, a već je i pred ispadanjem iz Lige prvaka.

Xavi je na klupi Barce upisao 28 pobjeda, 11 remija i 11 poraza, što je najgori rezultat trenera Katalonaca u prvih 50 utakmica decenijama unazad.

Primjera radi, Koeman je u prvih 50 susreta ostvario 33 pobjede, 7 remija i 10 poraza, što je mnogo bolje nego Xavi.

Koemanov prethodnik Ernesto Valverde je u istom periodu imao skor 36-11-3, prije njega Luis Enrique 42-3-5, a Gerardo Martino i Pep Guardiola su imali identične skorove 37-8-5.

Stoga nije iznenađujuće da predsjednik Joan Laporta nije baš zadovoljan, a španski list El Nacional je danas donio informaciju i da već ima tri kandidata za njegovog nasljednika.

Najizgledniji Xavijev nasljednik je Thomas Tuchel, njemački trener koji je donedavno vodio Chelsea. Drugo ime na listi je trener River Platea Marcelo Gallardo koji je najavio da u decembru odlazi iz Buenos Airesa u Evropu, a treća, ujedno i najmanje izgledna opcija je Jürgen Klopp kojeg bi Laporta morao čekati da napusti Liverpool ukoliko se ne plasira u Ligu prvaka.