Nogomet
0

Britanska štampa piše o engleskom nogometnom debaklu

FENA
Britanski listovi se i u nedjelju osvrću na katastrofalan ishod kandidature Engleske za domaćina svjetskog prvenstva 2018. ističući korumpiranost FIFA-e i činjenicu da su engleski mediji upravo to pokušali razotkriti kao glavni razlog što je za domaćina izabrana Rusija.

Sunday Times u uredničkom komentaru piše da FIFA-u zanima samo novac i da su stoga njen predsjednik Joseph Blatter i Vladimir Putin stvoreni jedan za drugoga. To je razlog više što Engleska ne treba da se povuče, već da traži reformu ove organizacije.

Samo The Observer, također u uredničkom komentaru, ocjenjuje da FIFA možda jeste korumpirana, ali da i Engleska ima svojih mana. Istina je, konstatira ovaj list, da je sloboda tiska i razotkrivanje malverzacija od neprocjenjive važnosti, ali isti stav imaju i Francuska i Njemačka, i to im nije smetalo da osvoje kandidaturu 1998. i 2006.

Observer također ne misli da je ruski i katarski novac pobijedio, već da je Engleska izgubila, i to zbog vlastite nesposobnosti da donese ispravne i pravovremene odluke koje se tiču nacionalnog nogometa. To se uvijek ogledalo i u plasmanu nacionalnog tima koji, usprkos igračima najbolje nogometne lige na svijetu, uvijek podbaci na međunarodnim prvenstvima.

Isti list u rubrici namijenjenoj međunarodnim temama prenosi da će vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič vjerojatno preuzeti vodeću ulogu u pripremama za Svjetski kup 2018. nakon što je premijer Putin signalizirao kako bi on "trebalo da otvori novčanik" i pomogne u financiranju Mundijala.