Poraslo nasilje
59

Britanci više tuku žene i djecu zbog Svjetskog nogometnog prvenstva

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vodeća britanska udruženja za pomoć ženama žrtvama nasilja saopćila su kako je porodično nasilje učestalo tokom nastupa Engleske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a poraz u polufinalu od Hrvatske vjerovatno će rezultirati još većim brojem slučajeva.

Broj žrtava je porastao za petinu ovoga mjeseca tokom kojeg je engleska reprezentacija ostvarila najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima u posljednjih 28 godina.

Naime, Nacionalni centar za porodično nasilje je do sada u julu primio najmanje 3.500 prijava, odnosno 600 više od prosjeka.

"Nakon poraza od Hrvatske siguran sam da će nam se obraćati još više žena. Tako značajno povećanje može se objasniti samo nečim veoma specifičnim, a jedino specifično što se dogodilo je to da smo izgubili nogometnu utakmicu", rekao je čelnik centra Mark Groves.

Inače, najpreciznije istraživanje veze između Svjetskog nogometnog prvenstva i porodičnog nasilja pokazalo je da su incidenti u Lancashireu na sjeveru Engleske porasli za 38 posto kada je engleska reprezentacija izgubila, a za 26 posto kada je dobila utakmicu.