OI 2012
0

Britanci u sukobu zbog nogometa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mada do početka olimpijskih igara u Londonu ima još četiri godine na "Otoku" su počeli prvi sukobi oko nogometne reprezentacije koja će zastupati Ujedinjeno Kraljevstvo.

Problem je u tome što će u Londonu nastupiti nogometna reprezentacija Velike Britanije koja ne postoji od 1960. godine, jer Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska imaju svoje nogometne reprezentacije.

Britanski premijer Gordon Brown smatra kako bi britansku reprezentaciju trebao voditi menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson, što je čelnik Škotske nacionalne stranke i škotski premijer Alex Salmond nazvao "autogolom Browna".

"Brownom prijedlog dokazuje da je izgubio svaki dodir sa Škotskom," smatra Salmond, koji je poput Browna Škot, ali on se zalaže za nezavisnost Škotske.

"Uskoro nam slijede dogovori sa čelnicima nogometnih saveza, te vodstvom olimpijskog komiteta kako bi složili mušku i žensku britansku nogometnu reprezentaciju za OI u Londonu," dodao je Brown.

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Joseph Blatter smatra kako bi možda bilo najbolje kada bi Veliku Britaniju predstavljali engleski nogometaši.

Menadžer Uniteda Ferguson, koji će 2012. godine imati 70. godina, za sada ne pokazuje nikakvu volju za vođenjem britanske reprezentacije.