Nogomet
25

Briljira na golu Intera: Samir Handanović odbranio šesti penal u nizu

Anadolija
Samir Handanović (Foto: EPA)
Samir Handanović (Foto: EPA)
Fudbaleri Intera iz Milana sinoć su i definitivno izborili nastup u šesnaestinu finala UEFA Evropa lige, a glavni junak bio je golman Samir Handanović.

Naime, reprezentativni čuvar mreže Slovenije, i prema mišljenjima mnogih jedan od najboljih golmana Evrope, odbranio je šesti uzastopni jedanaesterac nastupajući za Inter.

Golman porijeklom iz Bosne i Hercegovine niz je počeo ukrotivši udarac sa "bijele tačke" Maxi Lopeza. Penale je potom "skidao" Antoniju Cassanu, Marcelu Larrondu, Andree Cossuu i Luci Toniju, te sinoć Jevgenu  Konopljanku. 

Handanović važi za specijalistu kada su u pitanju odbrane s bijele tačke. U Italiji se sa 20 odbranjenih penala nalazi na drugom mjestu vječite liste iza legendarnog Gianluce Pagliuce koji je odbranio 24 penala u Seriji A. 

Tim iz Milana trijumf nad Dniprom (2:1) izborio je sa igračem manje na terenu, uz rezultatski preokret. Ukrajinski tim poveo je pogotkom Rotana u 16. minuti. Dvanaest minuta kasnije Konopljanko je pucao penal, no Handanović je odbranio i ostavio svoj tim u igri. Od tada Interovim igračima sve je polazilo za nogom, pa su izjednačili golom Zdravka Kuzmanovića u 30. minutu. Italijanska ekipa pobjedu je ovjerila preko Pabla Osvalda u 50. minutu meča. 

Kolo prije kraja prve faze takmičenje UEFA Evropa lige u grupi F Inter je lider na tabeli i nedostižan za ostale rivale sa 11 osvojenih bodova. Saint-Etienne i Qarabag imaju po pet, dok je Dnjipro posljednji sa četiri boda, piše Anadolu Agency.