Kvalifikacije za SP
90

Brazilu prijeti oduzimanje bodova zbog napada policije na navijače Argentine na Maracani

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Brazila mogla bi biti kažnjena oduzimanjem bodova zbog incidenata na tribinama Maracane uoči utakmice protiv Argentine.

Susret šestog kola južnoameričkih kvalifikacija je odigran na kultnoj Maracani, a početak utakmice je kasnio pola sata nakon nereda koji su izbili na tribinama.

Na tribinama su se sukobili navijači Argentine i brazilska policija, a u sve se umiješao i golman Argentine Emiliano Martinez koji je uspio i udariti jednog od policajaca.

Nakon toga kapiten Argentine Lionel Messi je u znak protesta poveo saigrače u svlačionicu i Gaučosi nisu željeli igrati sve dok sigurnost njihovim navijačima nije bila garantovana.

Zbog ovih incidenata na tribinama FIFA je otvorila službenu istragu o događanjima na Maracani, a fokus je na nasrtaju brazilske policije na navijače Argentine koji je rezultiralo većim brojem povrijeđenih osoba.

Kako piše brazilski Globo, Brazilci bi mogli dobiti novčanu kaznu, jednu utakmicu pred praznim tribinama ili čak kaznu oduzimanja bodova.

Ukoliko se FIFA odluči na najtežu kaznu od te tri, to će biti veliki udarac za Brazil koji se nalazi tek na šestom mjestu južnoameričkih kvalifikacija, posljednjem koje vodi direktno na Svjetsko prvenstvo 2026. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku.

Podsjetimo, reprezentacija Argentine je golom Nicolasa Otamendija pobijedila Brazil rezultatom 1:0.

Tabela:

Tablice omogućuje Sofascore