Nogomet
0

Brazilci pomjeraju starosnu granicu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlada Brazila predložiće pomjeranje starosne granice za odlazak nogometaša u inostranstvo sa 18 na 21 godinu, kako bi se spriječio odliv talenata iz zemlje, objavili su brazilski mediji.

"Već smo predložili nogometnim instancama u našoj zemlji da se starosno ograničenje pomjeri na 21 godinu. U osnovi ovog prijedloga je ideja da mladi igrači duže nego do sada sazrijevaju u svojim zemljama", izjavio je ministar sporta Brazila Orlando Silva i dodao da je taj predlog naišao na odobravanje.

Prema podacima Brazilske nogometne konfederacije, u inostranstvo je 2007. otišlo 1085 igrača, što je 234 više u odnosu na 2006. godinu kada je 851 brazilski nogometaš potpisao ugovor sa inostranim klubovima.

Među najvećim talentima, koji su sa nepunih 17 godina otišli van granica Brazila najčešće se pominje Aleksandar Pato koji je stigao u Milan prošle godine.

Brazil su napustili i sedamnaestogodišnjaci Fabio i Rafael koji su iz Fluminensea prešli u Manchester United.

Mnogi brazilski talenti sazreli su kao igrači u novim sredinama, a među njima je i Pepe, koji je prošle godine za 30 miliona eura došao iz portugalskog prvenstva u Real Madrid.