Suze za oproštaj
31

Brazil oplakuje svog najvećeg heroja, objava Santosa pokazuje ko je bio Pele

D. P.
Pele je ostavio neizbrisiv trag u svijetu nogometa
(Foto: EPA-EFE)
Po mnogima najveći nogometaš kojeg je svijet ikada vidio Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, preminuo je sinoć, a to je izazvalo veliku tugu u njegovom Brazilu.
Legendarni Brazilac preminuo je u bolnici Albert Einstein u Sao Paulu, gdje je bio smješten neko vrijeme nakon što mu se pogoršalo stanje u borbi s kancerom. Preminuo je sinoć u 83. godini.

To je potreslo nogometni svijet, ali i cijeli Brazil gdje su ga oduvijek smatrali kraljem i najboljim nogometašem kojeg je ova zemlja ikada imala.

Tako su se brojni fanovi skupili ispred Albert Einstein bolnice u Sao Paulu, gdje je Pele sinoć preminuo.

Veliki broj navijača stigao je i ispred kultnog stadiona Maracana, gdje je Pele tokom karijere prikazao neke od najboljih nogometnih partija. Uz suze i transparente navijači su se oprostili od svog velikog heroja.

Stadion Maracana osvijetljena je u zlatnim bojama u čast Pelea, dok je i na kultnom stadionu Wembley ispisano njegovo ime te godina rođenja i smrti.

No, najpotresnija je objava Santosa. To je klub u kojem je Pele tokom karijere postigao više od 600 golova i ostavio neizbrisiv trag.

U Santosu nisu imali snage da se opraštaju saopćenjem, već su objavili jednostavnu sliku na kojoj je kraljevska kruna smještena na crnu podlogu. Uz to stoji riječ "Vječno".