Nogomet
0

Branko Ivanković: Želio bih zadržati Eduarda i dovesti Olića

FENA
Vodeća momčad Hrvatske nogometne lige (HNL) Dinamo Zagreb boravi na sedmodnevnim pripremama u Međugorju, gdje smo razgovarali s trenerom "modrih" Brankom Ivankovićem.

FENA: Gospodine Ivankoviću, momčad je odradila prve treninge u Međugorju. Kako ste zadovoljni pruženim uvjetima?

IVANKOVIĆ: Uvjeti su fenomenalni. Zahvalni smo na gostoprimstvu našim domaćinima. Vrijeme je sjajno, očekujem kako će se jednako dobro nastaviti raditi, da neće biti ozlijeđenih i bolesnih igrača.

F: Na ovim priprema ne možete računati na ozlijeđenoga Buljata?

I: Da, u ovom dijelu priprema to je i jedina mrlja. No, tako je to u športu i nogometu. Mi se nadamo kako će se on brzo oporaviti i kako ćemo moći na njega računati u nastavku sezone.

F: O pojačanja Dinama izjavili ste kako su u zavidnoj tjelesnoj formi. Je li to naznaka da već imaju mjesto u prvih 11?

I: Oni su došli u jednoj sjajnoj situaciji i očekujem od njih da se nametnu u prvih jedanaest. Očekujem da budu od velike koristi Dinamu, a zato smo ih i doveli. Nismo ih doveli samo tako, nego kao pojačanja i da zajedno ostvarimo postavljene ciljeve koji su pred nama.

F: Je li ovime i definiran igrački kadar za proljetni dio prvenstva?

I:Uglavnom da. Naravno, moguće su promjene do kraja mjeseca, do kada traje prijelazni rok. Ali, objektivno teško možemo naći što nama treba, odnosno da bude razina kvalitete i potencijala i pojačanje za Dinamo.

F: Najavili ste sustav igre 4-4-2 u nastavku prvenstva, s tim da jedino Eduardo Da Silva ima zajamčeno mjesto u prvih jedanaest?

I: Da. Mi ćemo i dalje raditi na tom sustavu. Da Silva je naš najbolji igrač i najbolji strijelac i u svakom slučaju ima osigurano mjesto. On svoje mjesto u momčadi ima ne samo po onome što je pokazao, nego i po onome što i dalje pokazuje na treninzima. Veseli me činjenica što on ne posustaje u radu nego daje uvijek maksimum i očekujem od njega da bude još bolji.

F: Nekoliko europskih klubova je zainteresirano za Eduarda Da Silvu, među njima PSV i Palermo. Dopredsjednik Mamić ne isključuje prodaju najboljega igrača, a kao zamjenu navodi i mogućnost dovođenja Olića. Koja je opcija za Vas kao trenera bolja?

I:Moja želja je da Eduardo ostane, a da Olić dođe. Ja sam svjestan opasnosti kada odu najbolji igrači. No, to je realnost na koju nitko ne može utjecati. Eduardo će dobiti ponude od najboljih klubova i zaista ne znam kako ćemo ga zadržati. Ja sam toga svjestan, ali ponavljam: moja želja i moja vizija je sačuvati Eduarda i dovesti Olića.

F: Pored prvenstvenog ogled protiv splitskog Hajduka, Dinamo očekuju i dvije utakmice protiv Splićana u polufinalu Kupa.

I: To je objektivno finale prije finala. Momčad koja uđe u finale, osvojit će i Kup. Ja očekujem da to bude Dinamo.

F: Bili ste pomoćnik Miroslavu Blaževiću 1998. godine kada je Hrvatska osvojila broncu u Francuskoj. Kako biste usporedili ozračje tada i sada u reprezentaciji Hrvatske?

I: U vrijeme stvaranja reprezentacija je imala jedan zapažen nastup na Europskom prvenstvu 1996. u Njemačkoj i već onda je naznačila kako ima kvalitetu, kako je visokopotentna reprezentacija koja ima budućnost i kvalitetu. To smo pokazali i 1998. u Francuskoj, kada je reprezentacija doživjela punu afirmaciju. Bila je to jedna sjajna reprezentacija koju je uz iznimnu kvalitetu krasilo odlično ozračje bez kojega nije bilo moguće ostvariti rezultat. Isto tako, poslije Svjetskog prvenstva dogodio se realan i očekivan mali pad, ne toliko u rezultatima koliko u igri.

Poslije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj mislim da se ponovno stvara jedno kvalitetno i pozitivno jezgro s posebnim ozračjem i mislim da gospodin Bilić sa svojim suradnicima na najbolji mogući način vraća duh reprezentacije i stvara sve preduvjete da se ona kvalificira na Europsko prvenstvo u Švicarskoj i Austriji, i već na tom turniru dokaže svoju kvalitetu, svoju kulminaciju kvalitete, zrelosti i snage. Očekujem da se ta reprezentacija približi „vatrenima“ iz 98.

F: Od 2002. do 2006. godine bili ste izbornik reprezentacije Irana. Možete li usporediti uvjete rada u Iranu i u Hrvatskoj?

I: U Iranu je veliki pritisak medija, Federacije, Vlade, jer tamo je nogomet najvažnija sporedna stvar. On je jedan ispušni ventil za mlade, jedina i najveća zabava, te su velika očekivanja bila i od reprezentacije. U četiri godine, koliko sam bio u Iranu, ja sam s tom reprezentacijom postigao sjajne rezultate. Bili smo u jednom trenutku na 15. mjestu Fifine ljestvice, osvajali smo brojne turnire i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. To je momčad koja je u ovom trenutku najbolja u Aziji. Ponosan sam zbog svoga rada u toj zemlji.