Nogomet
11

Branko Ivanković za Klix.ba: Nogomet na prostorima bivše Jugoslavije je uništen

Piše: Edin Isanović
Branko Ivanković (Foto: Arhiv/EPA)
Branko Ivanković (Foto: Arhiv/EPA)
Branko Ivanković, nekadašnji selektor reprezentacije Irana i bivši prvi šef struke Varteksa, Segeste, Rijeke, Dinama, Hannovera 96 i drugih klubova, trenutno je bez angažmana.

Iako je imao nekoliko zanimljivih ponuda u ljetnom prelaznom roku odlučio je da se posveti svom sportskom centru u Varaždinu. U razgovoru za Klix.ba govorio je o Mundijalu održanom u Brazilu, nogometnoj reprezentaciji BiH i Hrvatske, regionalnoj ligi, Leonu Benki koji je nedavno potpisao za FK Sarajevo.

Na pitanje šta trenutno radi, odgovara: "Angažovan sam oko svog centra. Imam dva malonogometna terena u dvorani i jedan vani. Osim toga, imam i kafić, fitnes sa grupnim programima. Zaposleno je 15 osoba i tako provodim vrijeme".

"U pregovorima sam sa nekim klubovima. Neke ponude sam odbio, dok neke nisam prošao u proteklom periodu. Nadam se da ću u narednih 15 ili 20 dana otići negdje raditi", kazao je popularni Tanac za naš portal.

Osvrnuo se na Mundijal koji je ove godine održan u Brazilu gdje su BiH i Hrvatska eliminisane u prvom krugu. Zmajevi su u trećoj utakmici pobijedili Iran koji je svojevremeno sa klupe vodio Ivanković.

"Kada govorimo o SP za mene je reprezentacija BiH ostvarila veći uspjeh nego Hrvatska. To sam ponavljao u medijima, bez ikakvih zlih namjera. To je jedna kritika koja ne znači da kažem da sam za promjenu. Hrvatska ima roster igrača da je mogla doći do polufinala. Niko me ne može ubijediti da su Holandija, Francuska i ostale reprezentacije koje su prošle dalje, bolje od Hrvatske koja ima igrače koji nastupaju u najboljim evropskim klubovima. Ne mogu analizirati gdje je bila pogreška. U svakom slučaju trebao je biti bolji rezultat. Igre nisu bile na razini igrača koje Hrvatska ima. BiH je nesretno ispala, jer joj je poništen čist pogodak protiv Nigerije. To su detalji koji okrenu utakmicu. Nepravda je spriječila izabranike Safeta Sušića da prođu u naredni krug. Iskreno to mislim", kazao je Ivanković. Osvrnuo se na poraz bh. tima od Kipra.

"To je veliko iznenađenje, ali ako posmatrate rezultate u devetom mjesecu, naročito selekcija koje su učestvovale na Mundijalu, sve su imale velikih problema. Uključujući i Hrvatsku protiv Malte. Deveti mjesec je uvijek kritičan. Veliki broj nogometaša imao je duži odmor, veliki broj liga nije počeo ili je tek odigrano nekoliko kola. To sve sugerira da igrači nisu u dobroj formi, a naravno onda niti u najboljem mogućem stanju. Zbog toga su iznenađenja moguća. U oktobru će svi biti u boljoj formi", dodaje naš sagovornik.

Ivanković vjeruje da će se Zmajevi i Kockasti plasirati na kontinentalnu smotru koja će se 2016. godine održati u Francuskoj.

"Vrlo jednostavno - ako se ne plasiraju to će biti veliki neuspjeh. Tu nema kalkulacija", tvrdi popularni profesor.

Govorio je i o mogućnostima pokretanja regionalne nogometne lige.

"To takmičenje bi prije svega trebalo imati verifikaciju UEFA-e. Drugo, nogomet na prostorima bivše Jugoslavije je izuzetno uništen. Malo se Hrvatska izdigla, a i Slovenija ima ozbiljnost. Ipak, nema očekivanog kvaliteta. Po meni je veliki problem antipropaganda nacionalnih liga. Ne prihvata se realnost da Sarajevo mora igrati sa Olimpicom, nego se sanjaju utakmice sa Dinamom, Hajdukom, Partizanom ili Zvezdom. Naravno, ljudi onda gube interes. Generalno nisam bio za regionalnu ligu. Još je prerano, ali će tu UEFA morati napraviti novi preustroj, posebno kada BiH i Srbija uđu u Evropsku uniju. Tada će biti i poželjna", kazao je.

Na kraju je govorio i o Leonu Benku koji je nedavno stavio potpis na vjernost Bordo timu.

"Nisam ga trenirao, ali je on iz mog grada. Gledao sam ga u mnogim utakmicama HNL-a gdje je dvije godine bio najbolji strijelac. Igrao je za Rijeku koja nije bila na današnjem nivou, a bio je prvo ime tima sa Kantride. Sarajevo je dobilo igrača, kako mi volimo reći - kilera, modernog centarfora i vjerujem da će se vrlo brzo snaći na Koševu", zaključio je Ivanković.