Mlada Sokočanka
51

Brankica Cvijetić, nogometašica Libera: Zavoljela sam Goražde, jedva čekam poziv u reprezentaciju

Piše: E. A.
Brankica Cvijetić
Brankica Cvijetić
Brankica Cvijetić, 19-godišnja djevojka iz Sokoca je zbog ljubavi prema nogometu doselila u Goražde gdje trenira u SFK Libero.

Ženski nogomet postaje sve popularniji, no to još uvijek nije dovoljno da bi Brankica mogla živjeti samo od nogometa, te se i zaposlila u Goraždu.

Sportske terene, a posebno nogomet zavoljela je od malih nogu, trenirajući u ekipi Sokoca. U Goražde je pozvana nakon jedne od utakmica.

Igra srcem za svoj klub

"Kada smo igrale prijateljsku utakmicu sa SFK Libero iz Goražda, tu me vidio trener Senad Hubjer i pozvao me da igram za njihovu ekipu. Odlučila sam da dođem, malo, pomalo i ostala. Ovdje sam dvije godine i super mi je, radim, treniram, sve se može kad se hoće. Igram srcem za svoj klub", priča Brankica za Klix.ba.

Mlada je djevojka prošla sve selekcije u reprezentaciji, te s nestrpljenjem čeka poziv selektorice seniorske repprezentacije Samire Hurem.

"Primijetili su me, kao i ostale djevojke koje igraju za reprezentaciju iz našeg kluba, sada čekam da me pozove za A reprezentaciju, treba da uđemo u Premijer ligu i ako uđemo, nadam se da će me selektorica Hurem pozvati", kaže Brankica.

Vrijedno trenira, svakog drugog dana je sa ekipom na pomoćnom stadionu gdje SFK Libero ima treninge. I Brankica s nestrpljenjem očekuje završetak gradnje terena SFK Libero kako bi im, kaže, bilo mnogo lakše trenirati.

Bolji uslovi i veći rang

"Imat ćemo bolje uslove sigurno, još se nadam da će nam gradske i kantonalne vlasti pomoći da uđemo u redovno finansiranje, jer sada je to putem projekata koje uradi trener i stručni štab. Naš tim je zaista dobra ekipa. Odgovorni smo, treniramo, volimo nogomet prije svega. Ambicije su nam da uđemo u Premijer ligu i nadamo se da ćemo za tri godine biti prvaci Premijer lige i da ćemo zaigrati u Ligi prvaka. To nam je cilj, sve cure to žele i vjerujemo u to, još da odigramo sa SFK Sarajevo, nismo još nikad odigrali tu utakmicu sa njima koju iščekujemo i nadamo se da ćemo pobijediti", kaže Brankica.

U ekipi je 20 djevojaka, a uskoro će biti osnovane i omladinske selekcije. Brankica igra na poziciji libero sa punom minutažom.

"To su i moje lične ambicije, da zaigramo u rangu koji zaslužujemo. Ja sam zbog nogometa došla ovdje u Goražde, zavoljela ovaj grad i imam namjeru ostati ovdje, ljudi su me super prihvatili, jednostavno se osjećam lijepo. A nogomet je moj san oduvijek, to je jednostavno tako. Roditelji su u početku bili protiv, jer je bilo neobično da žene igraju nogomet, ali su vremenom prihvatili", kaže Brankica.

Brankica je jedino dijete u porodici Cvijetić. Na Sokocu je završila srednju školu, a sada je studentica poslovne informatike.

"Studiram vanredno, druga sam godina, i nekako uspijevam. Ne želim se odreći nogometa. Ovdje stanujem sa prijateljicama koje također treniraju. Sama se izdržavam, i studiram i treniram. I zaista je moguće ako imate jaku volju i ako želite nešto postići", kaže Brankica.