Zvijezda Rođenih
2.5k

Brandao: Zaljubio sam se u Mostar, želja mi je nastupati za reprezentaciju BiH

R. D.
Brandao (Foto: R. D./Klix.ba)
Brandao (Foto: R. D./Klix.ba)
Ubiratan Brandao de Souza već treću godinu je u Mostaru, ali nikad nije igrao bolje. Ovaj krilni napadač Veleža zabio je devet golova u Premijer ligi i sedam posljednjih svojih Rođenih. S ekipom portala Klix.ba prošetao je Starim Gradom te govorio o Veležu, Mostaru, karijeri, svojim ciljevima...

Brandao govori samo portugalski te nam u komunikaciji pomaže Veležov kondiconi trener Jasmin Trnovac. U komunikaciji s bogatom kolonijom iz Južne Amerike Trnovac je nezamjenjiv.

Brandao nam na početku govori kako se nivo nogometa u Premijer ligi znatno razlikuje od onog u Prvoj ligi Federacije, u kojoj se prve dvije mostarske sezone borio. Tad je u Veležu dominirao pritisak da se svaka utakmica mora pobijediti, sad je nešto lakše.

Možda bude prilike i među Zmajevima (Foto: R. D./Klix.ba)
Možda bude prilike i među Zmajevima (Foto: R. D./Klix.ba)

"U Federalnoj ligi se nije mnogo igralo, više je naglasak na duel igri. Došao sam do izražaja jer sam zaista mnogo radio, ali i zbog toga što se u Premijer ligi već hoće igrati. Klubovi forsiraju više pas igru i to mi odgovara. Najteže je bilo igrati protiv Zrinjskog, vidi se da posjeduju sjajan kvalitet", kaže on.

Nastavlja kako je Velež loše startao sezonu, ali su promjena trenera i dolazak Feđe Dudića značili značajan napredak u analizi protivnika te taktičkoj nadogradnji cijele ekipe i igrača pojedinačno.

S novim trenerom smo napredovali u taktičkom pogledu (Foto: R. D./Klix.ba)
S novim trenerom smo napredovali u taktičkom pogledu (Foto: R. D./Klix.ba)

"Značajno sam napredovao u igri u oba smjera, jer mislim da sam nadogradio i defanzivno kretanje", priča Brandao koji je u Veležu značajno i fizički napredovao, dobio osam kilograma i sada ima snage da se nosi s premijerligaškim igračima.

Zaljubio se u Mostar, klub i raju, ali služba je jedno, a družba drugo. Cilj je naravno kroz nogomet osigurati finansijsku egzistenciju.

"Ovdje se ne može zaraditi koliko u evropskim klubovima. Radim naporno, trudim se i napredujem. Želja mi je da ostvarim transfer u neki jak evropski klub, igrati nogomet na višem nivou", kazao je.

Uzor mu je Neymar (Foto: R. D./Klix.ba)
Uzor mu je Neymar (Foto: R. D./Klix.ba)

U ostvarivanju ličnih ciljeva igrači iz Brazila znali su zaigrati i za reprezentacije zemalja u kojima su igrali. Ni ovaj dvadesettrogodišnji Brazilac se ne bi mnogo premišljao kad bi poziv stigao.

"Teško se u Brazilu probiti do reprezentacije, znamo kakva je konkurencija. Kad bi se otvorila prilika, volio bih zaigrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Mislim da čak na krilnim pozicijama ima prostora i za mene", smatra lijevo krilo Veleža kojem je Neymar uzor u svijetu nogometa.

Najteže protiv Zrinjskog (Foto: R. D./Klix.ba)
Najteže protiv Zrinjskog (Foto: R. D./Klix.ba)

Kaže nam kako uživa u Mostaru, jer je grad lijep i pun turista. Publika je od početka prepoznala njegov trud i mnogo mu znače povici odobravanja s tribina.

"Nigdje drugo u Bosni i Hercegovini ne bih igrao osim u Mostaru, samo u Veležu naravno", kazao nam je na kraju Brandao.