Nogomet
0

Boyd oborio Larssonov rekord u škotskom Premiershipu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rangersov 26-godišnji napadač Kris Boyd s pet pogodaka u pobjedi svog kluba  u 18. kolu na Ibroxu protiv Dundee Uniteda 7:1 postao je najbolji strijelac škotskog Premiershipa svih vremena.

Debakl koji su Rangersi priuštili Dundee Unitedu je tim vrjedniji jer su domaći nogometaši nakon crvenog kartona Kennyja Millera veći dio susreta igrači s igračem manje. No, to se na terenu nije osjetilo, naprotiv.

Boyd je prvi od pet komada zabio u 20. minuti iz penala, a ostala četiri iz igre, u 25., 29., 75. i 80. minuti. I uoči ove utakmice je bio vodeći strijelac prvenstva, a sada je taj status debelo učvrstio, jer na svom kontu ima već 19 golova! Zanimljivo da je samo dan ranije javno poručio da se želi vratiti u škotsku reprezentaciju, koju je bio svojevoljno napustio jer mu donedavni izbornik George Burnley nije ukazivao minutažu kakvu je Boyd smatrao da zaslužuje.

S pet golova u mreži Dundee Uniteda, Boyd je nadmašio dosadašnji rekord po broju pogodaka u škotskom Premiershipu koji je držao Šveđanin Henrik Larsson, igrač Celtica od 1997. do 2004. godine. Larsson, koji se ove godine oprostio od aktivne karijere, zabio je za Celtic 158 prvenstvenih golova, a Boyd ih sada ima 160!

Gledajući historiju škotskog nogometnog prvenstva i prije uvođenja termina Premiership, i za Boyda, i za Larssona, kao i za sve ostale nogometaše, nedostižan će ostati Jimmy McGrory koji je, igrajući od 1922. do 1938. za Celtic i kratko na posudbi za Clydebank, zabio nevjerojatnih 410 golova!

Za kraj, povratak u sadašnjost. Rangers je pobjedom protiv Dundee Uniteda učvrstio vodstvo na tabeli u prvenstvu. Rangers ima 43 boda iz 18 nastupa, a Celtic zaostatak od sedam bodova ali i jednu utakmicu manje.