Prije 60 godina
2

Boxing Day kakav svi priželjkuju, a koji se nikad više neće ponoviti: Nestvarni rezultati "pijanih Engleza"

E. B.
Božićni period je najiščekivaniji među nogometašima širom Evrope jer tada dobijaju zaslužen odmor, svi izuzev onih koji igraju u Engleskoj s obzirom da se 26. decembra već više od 120 godina igraju utakmice u čast takozvanog Boxing Daya.
Ove godine Boxing Day, ili dan nakon Božića, donosi nam pet utakmica u Premierhipu, a navijači priželjkuju rezultate na kakve su navikli tokom prethodnih decenija.

I dok je posljednjih dvadesetak godina samo nekoliko puta Boxing Day donio mnoštvo golova, samo oni najstariji Englezi se sjećaju 26. decembra 1963. godina kada su gledatelji na tribinama, ali i oni putem malobrojnih TV ekrana, mogli uživati u pravoj reviji golova.

Naime, prije tačno 60 godina odigrano je deset utakmica tadašnje Division One u kojima je postignuto nevjerovatnih 66 golova.

Fulham je sa čak 10:1 pobijedio Ipswich, Blackburn je u gostima sa 8:2 savladao West Ham, pobjede od 6:1 su upisali Burnley protiv Manchester Uniteda i Liverpool protiv Stokea, dok je Chelsea pobijedio Blackpool sa 5:1 u gostima.

Identičnim rezultatom 3:3 završile su utakmice Wolverhamptona i Aston Ville te Nottinghama i Sheffield Uniteda, a WBA i Tottenham su remizirali rezultatom 4:4.

Jedini "normalni" rezultati tada su postignuti na susretima Sheffield Wednesday - Bolton (3:0) i Leicester - Everton (2:0), a nesvakidašnje golijade na većini mečeva engleski mediji su "pripisali" time da su nogometaši igrali pijani, odnosno nedovoljno otriježnjeni nakon proslave Božića.

Svi ljubitelji nogometa se godinama nadaju da će ponovo vidjeti rezultate slične toj 1963. godini, no s obzirom na današnji profesionalizam igrača i pragmatičnost koja preovladava kod trenera, jasno je da se to nikada neće desiti.