Velike nelogičnosti
104

Bounou ispred Martineza u poretku za Zlatnu loptu, a Argentinac proglašen za najboljeg golmana

E. B.
Yassine Bounou i Emiliano Martinez
Yassine Bounou i Emiliano Martinez
Sinoć je u Parizu održana ceremonija dodjele Zlatne lopte, a uz najveću nagradu u svijetu nogometa krunisano je još šest laureata.

Zlatnu loptu u ženskoj konkurenciji osvojila je Aitana Bonmati (Barcelona), za najboljeg mladog igrača proglašen je Jude Bellingham (Real Madrid), najbolji napadač je Erling Haaland (Manchester City), klub godine je Manchester City, a dobitnik Sokratove nagrade za društveni angažman je Vinicius Junior.

No, najviše kontroverzi je izazvala dodjela nagrade Jašin za najboljeg golmana.

U poretku za Zlatnu loptu među 30 najboljih našla su se trojica golmana. Yassine Bounou je završio na 13., Emiliano Martinez na 15., a Andre Onana na 23. mjestu.

Naravno, svi su, logično, očekivali da takav poredak bude i u poretku za nagradu za najboljeg golmana, no to se nije desilo.

Martinez je proglašen za najboljeg golmana, a Bounou nije zauzeo ni drugo mjesto. Ederson, koji nije ni među 30 najboljih u poretku za Zlatnu loptu, je zauzeo drugo mjesto, dok je Bounou na trećem mjestu.

No, ni tu nije kraj kontroverzama. Onana, koji je 23. najbolji nogometaš svijeta, nije čak ni među pet najboljih golmana. Thibaut Courtois je završio na četvrtom mjestu, a Marc-Andre ter Stegen na petom.

Jasno je da su glasanja za Zlatnu loptu i najboljeg golmana odvojena, ali je nelogično da nekoga kome novinari dadnu bodove u utrci za najboljeg nogometaša ne bude najbolji među golmanima, ili u Onaninom slučaju, čak ni među pet najboljih.

Ili slikovitije: Ako neko smatra Bounoua boljim od ili priblićno jednakim sa Messijem, Haalandom ili Mbappeom (a to se definitivno dešavalo tokom glasanja), a ne smatra ga najboljim golmanom svijeta, onda tu definitivno nešto nije u redu.