Nogomet
25

Bosanci iz Belgije najbolji na SP bh. dijaspore u futsalu

FENA
U švedskom gradu Västeråsu proteklog vikenda održano je 10. svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu, koje organizira Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH).

Šesti put pobjednik je ekipa Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije koja je u finalu nakon izvođenja penala savladala zemljake iz Slovenije.

Treće mjesto zauzela je selekcija bh. igrača iz Italije koja je bila bolja od Njemačke.

Na prvenstvu su učestovale selekcije bh. nogometaša iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Turske, Belgije, Holandije, Engleske, Velsa, Republike Irske, Švedske, Danske i Norveške.

Pokrovitelj trodnevnog takmičenja bio je Nogometni Savez Bosne i Hercegovine, a domaćin Savez bh. udruženja u Švedskoj, saopćeno je iz SSDBiH .

Prvenstvu je prisustvovao kordinator za mali nogomet Nogometnog saveza BiH Murat Jaha, koji je pobjedniku prvenstva uručio pehar i garnituru dresova reprezentacije BiH. Jaha je također donirao reprezentativni dres Sejada Salihovića predsjedniku organizacionog komiteta prvenstva Smaji Murguzu.

Pehar za fair-play pripao je igračima iz Velsa, a pehar za najboljeg igrača prvenstva dobio je Semir Durić koji je ekipu iz Belgije doveo do šeste titule prvaka bh. dijaspore.

Najbolji strijelac Desetog svjetskog prvenstva bh. dijaspore je Adin Mehmedović iz Italije s devet pogodaka, dok je za najboljeg golmana proglašen Igor Bratič iz Slovenije.

Organizator prvenstva, Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine i domaćini iz Švedske uručli su priznanja dugogodišnjim medijskim pokroviteljima prvenstva: Feni, Radiju BiH, RSG radiju, NTV Hayatu, Dnevnom avazu, Oslobođenju, Haberu, Glasu te mnogobrojnim sponzorima.