Bundesliga
0

Borussia Dortmund deklasirala Freiburg, remi Hoffenheima

Totalsport
Detalj sa meča Borussia Dortmund - Freiburg (Foto: AFP)
Detalj sa meča Borussia Dortmund - Freiburg (Foto: AFP)
Veliku su utakmicu odigrali aktualni njemački prvaci, nogometaši Borussije Dortmund, u 26. kolu Bundeslige. Na svome su Signal-Iduna Parku svladali Freiburg s 5-1...

Bila je to predstava u kojoj je ekipa Jürgena Kloppa podsjetila na igre iz posljednje dvije sezone kada je osvajala naslov prvaka ispred Bayerna. Istina, nisu se stvari od početka dobro razvijale za Borussiju budući da su gosti poveli u 28. minuti pogotkom Jonathana Schmida.

No, u samoj završnici prvog poluvremena je uslijedio uragan domaćih. Najprije je u 41. minuti Robert Lewandowski nakon asistencije Nurija Șahina glavom donio izjednačenje "crno-žutima". Tri minute kasnije je Jakub Blaszczykowski proigrao Șahina koji je zabio svoj prvi pogodak nakon povratka u Dortmund. U prvoj minuti sudijske nadoknade Lewandowski je iz jedne gužve povećao na 3-1. Poljskom je napadaču to već 19. pogodak ove sezone, čime je učvrstio vodstvo na listi strijelaca. Ujedno je dao barem jedan gol već osmo kolo zaredom, što dosad nije uspjelo nijednom igraču Borussije u povijesti.

U 73. minuti je Șahin još jednom bio strijelac, postigavši na taj način u svojoj 143. utakmici u Bundesligi prvi put dva pogotka. Priču je u 78. minuti zaključio Leonardo Bittencourt poslije sjajnog prodora i asistencije Lewandowskog.

Freiburg je tako drugo kolo zaredom primio pet golova i umanjio si izglede za četvrto mjesto i Ligu prvaka. U redovima Freiburga bh. reprezentativac Mensur Mujdža ušao je u igru u 79. minuti, kada je dobio i žuti karton.

Srećom po Freiburg, kiks su doživjela još dva kandidata za četvrto mjesto. Schalke je poražen u gostima kod Nürnberga s 3-0, dok je HSV kod kuće izgubio od Augsburga s 1-0. Jedini je strijelac za bavarski klub, kojem je to treća pobjeda u zadnja četiri kola, već u osmoj minuti bio Jan Callsen-Bracker. Domaći su od 80. minute imali igrača manje budući da je isključen Maximilian Beister.

Werder je kod kuće odigrao 2-2 protiv Greuther Fürtha, a domaći su pritom oba pogotka dali s bijele tačke. Oba je penala uspješno realizirao Aaron Hunt. Spomenimo i da su bodove podijelili Hoffenheim i Mainz, te da zbog povrede bh. reprezentativca Sejada Salihovića nije bilo u konkurenciji Hoffenheima za ovaj meč.

Bundesliga, 26. kolo:

Borussia (D) - Freiburg 5-1 (Lewandowski 41, 45, Șahin 44, 73, Bittencourt 78 / Schmid 28)

HSV - Augsburg 0-1 (Callsen-Bracker 8) Nürnberg - Schalke 3-0 (Feulner 31, Esswein 69, Frantz 87) Hoffenheim - Mainz 0-0 Werder - Greuther Fürth 2-2 (Hunt 47-11m, 70-11m / Fürstner 55, Petsos 62) Bayer - Bayern (kasnije)

Tabela: Bayern 66, Borussia (D), 49, Bayer 45, Eintracht 39, Schalke 39...