Pušten na slobodu
25

Boris Becker izašao iz zatvora nakon osam mjeseci, bit će deportovan iz Velike Britanije

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni njemački teniser Boris Becker (55) je pušten iz zatvora i bit će deportovan iz Velike Britanije.
Becker je odslužio osam mjeseci od dvije i po godine zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog toga što je pokušao sakriti 2,5 miliona funti i nekretnine nakon što je proglasio bankrot.

Becker je proglasio bankrot prije pet godina, a u trenutku bankrota njegovi dugovi su procijenjeni na 50 miliona funti.

Becker je prebacio stotine hiljada eura sa svog na račune bivših supruga Barbare i Sharlely, pokušao sakriti 75.000 dionica u kompjuterskoj kompaniji Breaking Data Corp, te pokušao sakriti vlasništvo nad stanovima u Londonu i Njemačkoj.

Bio je proglašen krivim po četiri od ukupno 24 tačke optužnice, a početak kazne je služio u ozloglašenom londonskom zatvoru Wandsworth.

Zatvor je star 170 godina, prepun je prljavštine, štakora i opasnih kriminalaca, a u njemu je Becker trebao provesti godinu i tri mjeseca.

No, ubrzo je dobio premještaj i ostatak kazne služio je u zatvoru Huntercombe, u kojem je dobio posao fitness trenera i instruktora u teretani. No, danas je pušten iz zatvora i bit će deportovan iz Velike Britanije.

Becker je jedan od najboljih tenisera u historiji. U karijeri koja je trajala od 1984. do 1999. godine je zabilježio 713 pobjeda i 214 poraza, osvojio je 49 titula uključujući šest Grand Slamova, a početkom 1991. godine je bio prvi na ATP listi, a tri godine je bio trener Novaka Đokovića.