Uputili saopćenje
424

Bordo prijatelji: Tjera li Ajnadžić FK Sarajevo iz općine Centar?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje navijača FK Sarajevo pod nazivom Bordo prijatelji 1946 obratili su se javnosti nakon što su na jučerašnjoj sjednici Općinskog Vijeća Općine Centar vijećnici odbili da se Bordo tim uključi u općinski budžet i podrži sa 30.000 KM.

Tako je inicijativa vijećnika Sulejmana Haljevca i Nihada Uka doživjela neuspjeh. Naime, inicijativu je podržalo 15 vijećnika i nedostajao je samo jedan glas.

Saopćenje ovog Udruženja prenosimo u cijelosti.

"Primjetno je da su poslanici najveće stranke u OV, a iz čijih redova dolazi i općinski načelnik Nedžad Ajnadžić, redom bojkotovali ovu inicijativu. SDA u Općini Centar ima osam zastupnika, a FK Sarajevu leđa su okrenuli svi vijećnici iz ove stranke: Amra Alajbegović, Sejad Đozo, Mustafa Mulić (nisu prisutni bili, op.a.), dok Senad Bosno, Hamdija Hasanović, Lejla Khattab i Edin Mirojević nisu ni glasali, s tim je da Salko Pašović bio suzdržan. Treba reći da nisu samo vijećnici SDA bojkotirali ovu inicijativu već i zastupnici nekih drugih stranaka, ali jedino je kod SDA to glasanje bilo unosno da se FK Sarajevo po drugu godinu zaredom isključi iz Općinskog budžeta.

Ne treba naglašavati da je obaveza, a i široko rasprostranjena praksa općina i lokalnih zajednica da podrže sportske kolektive koji djeluju u njihovim sredinama. Tako je izgleda svugdje osim u Općini Centar. Takvu podršku ima Čelik u Zenici, Sloboda u Tuzli, Borac u Banjaluci pa do Širokog…. Ili da se možda osvrnemo po komšiluku, gdje Ajnadžićev stranački kolega iz godine u godinu donira desetostruko veće iznose tamošnjem nogometnom klubu od ovog koji nije dodijeljen FK Sarajevo. Shodno tome nameće se pitanje kako se to kod nas raspoređuju općinski novci i koji kriterij su u pitanju? Tim prije što je riječ o istoj 'stožernoj' stranci koja bi morala imati principijelan i izbalansiran pristup kad su svi nogometni klubovi u pitanju. Štaviše, riječ je ne samo o istoj stranci nego i o dvije susjedne općine. Šta opredjeljuje jednog, a šta drugog načelnika Nedžada? No, to je tema za neko drugo serioznije istraživanje.

Treba napomenuti da je 30.000 KM, koje je Općina Centar trebala izdvojiti, simboličan iznos koji svakako neće utjecati na poslovanje najvećeg kluba u ovoj državi, niti je taj skroman iznos značajna stavka u općinskom budžetu. Međutim, poruka koja se šalje od strane vlasti je višeznačna i zaslužuje dobru analizu. Ovim potezom, vlasti u Općini Centar, na čelu sa načelnikom Ajnadžićem, brutalno poručuju, ne samo FK Sarajevo, da ga ne cijene i ponižavaju, već i svim njegovim navijačima i simpatizerima, šalju istu takvu poruku.

Želi li zapravo načelnik Ajnadžić ovim poručiti da se FK Sarajevo tjera iz općine Centar? I šta i kakvi planovi leže iza takve poruke? O tome ćemo možda više saznati u narednom periodu.

FK Sarajevo u svojim omladinskim pogonima trenira i odgaja oko 400 djece. Posljednja titula BiH kao i državni Kup došla je u ovaj grad zahvaljujući FK Sarajevo. U bivšoj državi FK Sarajevo je bilo najuspješniji bh. klub bez konkurencije i donijelo prvu titulu prvaka u ovu državu.

Treba se osvrnuti i ne neke dušmanske spinove i zlonamjerne interpretacije koje su vežu za FK Sarajevo i uporno ponavljaju već godinama. Kada je riječ o vlasničkoj strukturi, FK Sarajevo je Udruženje građana (UG) kao i svi ostali premijerligaški klubovi. S tim da je većinski paket odlučivanja u slučaju FK Sarajevo plaćen u kešu i stečen na legalan i transparentan način.

FK Sarajevo je jedini klub koji je do sada uspio da privuče ozbiljnu stranu investiciju u ovu državu. Strani investitor je uložio višemilionski iznos, upumpao novac iz inostranstva, otplatio poreske i ostale dugove te investirao u infrastrukturu i tako stekao većinski paket odlučivanja.

FK Sarajevo na mjesečnoj osnovi uplaćuje najviše poreskog novca, kada je riječ o sportskom kolektivu, i ima najviše zaposlenih na koje plaća pune doprinose i davanja.

Da li je sve to razlog da se FK Sarajevo kažnjava i tretira kao siroče, ili bi, da je poštenja i pameti, društvo trebalo podržati takve projekte kako bi ohrabrilo druge potencijalne strane investitore?

I na kraju, želimo gospodina načelnika Ajnadžića, kao i vijećnike koji su glasali protiv skromne podrške FK Sarajevo iz općinskog budžeta, upozoriti da nećemo zaboraviti koliko su nam ovaj put 'valjali'. Jasno su nam stavili do znanja koliko nas cijene i drže do nas pa ćemo to svakako gledati da im vratimo istom mjerom u svakoj prilici, a prvenstveno na sljedećim izborima. Na svakoj sljedećoj utakmici podsjećat ćemo na vaš odnos prema Fudbalskom klubu Sarajevo. I mi, a i druga udruženja okupljena oko našeg kluba.

Budite sigurni u to!", stoji u saopćenju Bordo prijatelja 1946.