Nogomet
78

Bordo prijatelji: Mjeri li se efikasnost policije brojem razbijenih glava navijača Sarajeva?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje "Bordo prijatelji 1946" izdalo je saopštenje za javnost povodom nedavno odigrane utakmice između FK Željezničar i FK Sarajevo.

"Udruženje navijača FK Sarajevo 'Bordo Prijatelji 1946' razočarano je događanjima na 104. gradskom derbiju, odigranom u nedjelju na stadionu Grbavica, kao i reakcijama koje su uslijedile. Ogorčeni smo prvenstveno organizacijom utakmice, zatim ponašanjem pojedinih aktera nemilih scena , te reakcijom pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i naravno medija. Isto tako zaprepašteni smo blagom i paušalnom osudom javnosti spram nemilih događaja i shodno tome želimo reagirati i iznijeti svoj stav i viđenje", navodi se u saopćenju Udruženja..

Ističu da nemile scene i sukobi navijača i policije nikome nisu potrebni, te da im je ponajmanje mjesto na manifestaciji po kojoj su grad Sarajevo i naša država poznati nadaleko.

"Bh. javnost ima pravo da zna istinu o onome šta se tačno događalo na utakmici u nedjelju i zašto je odigravanje utakmice u nekoliko navrata došlo pod znak pitanja. Kao prvo, podsjećamo našu javnost da je u prodaju pušteno 2.500 ulaznica za navijače FK Sarajevo, što je, svakako, lijepa gesta organizatora utakmice. Ipak, navijači Sarajeva ni ovaj put nisu dobili dovoljno prostora na stadionu, pa je svih 2.500 navijača doslovno natrpano u prostor koji nije adekvatan i namijenjen okupljanju tolikog broja ljudi. Svi koji su taj dan bili prisutni na tribinama stadiona Grbavica mogli su se uvjeriti da je sektor obezbijeđen za navijače Sarajeva bio dupke pun, što u utakmicama kakav je gradski derbi može proizvesti nehotična naguravanja, čak stampeda i gaženja, a ne daj Bože, može imati i smrtne posljedice", naglašavaju.

Sankcije za organizatora

Dodaju kako je ovo praksa koju već duže vrijeme ponavlja FK Željezničar, te pozivaju nadležne institucije, a prvenstveno Nogometni savez BiH, da se konačno pozabave ovim pitanjem i sankcionišu organizatora, te mu izdaju preciznu uputu po ovome pitanju kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale.

"Sektor za navijače Sarajeva, s obzirom na broj navijača koji su ušli, svakako je morao biti pomjeren prema zjapećem srednjem dijelu sjeverne tribine stadiona Grbavica, ali nije?! Zašto? Kome odgovara obor, pežorativno nazvan 'Zdenka' , koji više podsjeća na konc logor nego na navijačku tribinu? I kako je moguće da to ne upada u oči nikome osim oštećenim navijačima gostujućeg kluba? U šta gledaju oficir za bezbjednost i delegat susreta? Ovo vrijedi pogotovo kad se uzme u obzir smještaj navijača FK Željezničar prilikom uzvrata na stadionu Asim Ferhatović Hase koji je neuporedivo komforniji i sigurniji, što nije potrebno posebno argumentirati", navode iz Udruženja.

Ogorčeni su, navode, i reakcijom pojedinih pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo koji su ne birajući metode i sredstva krenuli "uspostavljati red" na tribini.

"Brutalno premlaćivanje navijača FK Sarajeva predstavljalo je potencijalno veću opasnost zbog mogućnosti stihije i nepredvidivog kretanja mase navijača i navijačica do kojeg srećom nije došlo. A da je došlo, da li bi za to bili krivi pregaženi navijači ili organi koji nisu bili sposobni primijeniti nešto adekvatnije od brutalne sile? Dok su na drugoj strani letjela pirotehnička sredstva slobodno i razdragano kao da je u pitanju Nova godina. Pitamo ih otvoreno - da li je upotrijebljena sila bila primjerena događanjima na tribini i zbog čega ste tukli i iskaljivali se samo na navijačima FK Sarajevo, iako je svima na stadionu bilo jasno da je započinjanje sukoba krenulo od navijača Željezničara, bacanjem baklji i topovskih udara i to nakon njihovog gola? Zašto niste spriječili i zaustavili navijače Željezničara? Zašto ste im uopće dozvolili da započnu sukob? Na kraju, kako su se pored vas i toliko drugih mjera osiguranja baklje i topovski udari uopće našli na tribini", pitaju Bordo prijatelji nadležne organe reda.

Navode i kako im trebaju odgovoriti i kako se moglo dogoditi da navijač sa južne tribine utrči i pređe kompletan teren, a da niko zbog toga ne bude sankcioniran?

"FK Sarajevo je nedavno zbog takvih ispada gubilo bodove nezapamćenom brzinom. Ako mislite, gospodo, da na takvim manifestacijama imamo različita građanska prava, ne bi bilo zgoreg da nam to unaprijed saopćite. Na svim snimcima je jasno vidljivo kako prvi red pretučenih navijača bespomoćno diže ruke. Ili je najnovija mjera efikasnosti policije broj razbijenih glava navijača Sarajeva? Nadamo se da nije", ističu.

Postavili su pitanje i organizatoru utakmice koji "smjelo u javnosti tvrdi da je posljednji derbi uspješno organiziran", zbog čega na dijelu predviđenom za navijače Sarajeva nije postavljena adekvatna žičana prepreka koja bi spriječila mogućnost bilo kakvog kontatka između dvije navijačke grupe, a samim time i međusobno gađanje kamenjem i pirotehnikom i sve ono u što takav slijed događaja obično eskalira?

Petarda pogodila golmana

"Zar je to velika i zahtjevna investicija? Zar je ljudski život jeftiniji od 50 metara žičane ograde? Podsjećamo da je prije početka derbija jedna petarda pogodila golmana FK Sarajevo i eksplodirala u njegovoj neposrednoj blizini, bez ikakve sankcije i naknadne reakcije. Ili je i to bio dalji primjer uspješne organizacije o kojoj govore organizatori? Zgroženi smo paušalnim i neobjektivnim izvještavanjima sa derbija u kojima su navijači Sarajeva spremno i bezobrazno jednostrano označeni kao jedini krivci za sukob. Očito je da su pojedini novinari tekstove pisali iz svojih domova pa nisu primijetili ono što je primijetilo oko 10.000 aktera nedjeljnog derbija. Pa čak i u tom slučaju se moglo pogledati par svima dostupnih klipova, istine radi. Sramotno za profesiju. Do kada će navijači FK Sarajevo biti huligani apriori, a svi drugi samo nestašni navijači svojih klubova koji su se ovlaš zagrali prilikom izlivanja svojih vatrenih navijačkih strasti", pitaju Bordo prijatelji.

Na kraju, u iščekivanju kazni za sve aktere derbija, podsjetili su ljude u NS BiH da su se napadi na gostujuće navijače i igrače na ovom stadionu već događale i da ova institucija mora naći načina da primora organizatora da primijeni bolje mjere organizacije, čime će zaštiti ne samo navijače koji dolaze na utakmice nego i same igrače, kao i sve druge učesnike "ovog cirkusa koji zaslužuje biti vrijedan javni događaj".