Ko je vaš favorit?
72

Bordo-plave legende najavljuju vječiti derbi: Sarajevo je realno jače, šteta zbog publike

K. H.
Detalj s posljednjeg derbija odigranog na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" (Foto: T. S./Klix.ba)
Detalj s posljednjeg derbija odigranog na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" (Foto: T. S./Klix.ba)
U srijedu se na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" igra 121. ligaški sarajevski derbi između FK Sarajevo i FK Željezničar, a svoju prognozu za portal Klix.ba dali su legendarni igrači i članovi plavog i bordo tabora.

Sarajevo će ovaj susret dočekati u nešto boljem raspoloženju, što su svi naši sagovornici istakli, s obzirom na to da su trenutno jedina neporažena ekipa u ligi i nakon 12 odigranih utakmica imaju 32 od 36 mogućih osvojenih bodova, četiri više od Željezničara.

Ipak, svi su istakli da u derbiju to nije i ne mora biti presudni faktor, a da utakmicu na kraju može odlučiti individualni kvalitet ili greška pojedinca.

Muhamed Alaim:

Alaim: Volio bih da Handžić postigne pogodak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Alaim: Volio bih da Handžić postigne pogodak (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Očekujem dosta od današnje utakmice jer Sarajevo u ovom trenutku ima mnogo bolju ekipu od Željezničara, a nadam se da će to i teren pokazati. Nadam se da će raditi sve što su do sada radili i da ćemo na kraju slaviti pobjedu. Bez obizra na sve, Željo se oslanja na jednog ili dva igrača, dok Sarajevo ima puno više pojedinaca koji mogu napraviti prevagu. Sarajevo je u dobroj formi i nadam se da će to iskoristiti", rekao je Alaim, dodavši svoja očekivanja:

"Rezultat je teško pogoditi, ali ako već moram nešto reći, neka to bude da će Haris Handžić postići pogodak za Sarajevo. Zaista bih volio da se upiše u listu strijelaca, jer znam koliko mu znači ova utakmica."

Milomir Odović:

Odović: Samo da ne bude remi i neka bude puno golova (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odović: Samo da ne bude remi i neka bude puno golova (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Mogu reći da su sve derbi utakmcie, bez obzira na trenutnu formu, uvijek neizvjesne i vrlo često ekipa koja je uslovno rečeno na slabijem mjestu na kraju slavi pobjedu. Nezavisno od pripreme utakmice, svi žele pobjedu u tom meču i kažem, šanse su u principu podjednake, sastaju se dvije dobre i kvalitetne ekipe, bez obzira na to što je Sarajevo prvo. Milsim da će svi imati svoje šanse u tih 90 minuta", kazao je Odović, dodavši prognozu ili očekivanja od sutrašnje utakmice:

"Teško je pričati o konačnom rezultatu, ali ako mene pitate, volio bih da ne bude neriješeno i da bude puno pogodaka."

Vule Trivunović:

Trivunović: Šteta zbog navijača, Sarajevo u prednosti (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Trivunović: Šteta zbog navijača, Sarajevo u prednosti (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Siguran sam da će biti neizvjesna utakmica, jer derbi je nešto specifično, nikada nema favorita i ništa ne može utjecati na krajnji ishod. Ostaje žal što će se utakmica igrati bez navijača, jer to nije taj derbi kao kada je tu 20 hiljada navijača. Igraju dvije najkvalitetnije ekipe u ligi i ja očekujem da prije svega gledamo jednu jaku zanimljivu utakmicu. Navijački, očekujem pobjedu Sarajeva i koristim ovu priliku da svom prijatelju Vinku Marinoviću i čitavom klubu poželim sreću i kažem da se nadam kako će nastaviti pobjednički niz", kaže Trivunović i dodaje:

"Teško je prognozirati ishod derbija, pobjeda Sarajeva pravi jednu osjetnu razliku na tabeli, a s druge strane, ako Željo dođe do pobjede, onda je jasno da će ova dva kluba do kraja voditi borbu za titulu. Hoću da vjerujem da će Sarajevo sutra još jednom pokazati da su u sjajnoj formi, a ako već moram dati svoju prognozu, neka to bude 2:0 za Sarajevo."

Bulend Bišćević:

Bišćević: Ma, 1:0 za Želju, gol u 89. minuti (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bišćević: Ma, 1:0 za Želju, gol u 89. minuti (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Čeka nas derbi, Sarajevo je realno jače i pokazuju to rezultati, kao i pozicija na tabeli, ali u derbijima to ništa ne važi i mnogo drugih faktora će odlučiti meč. Što se tiče moje prognoze, meni kao 'objektivnom' građaninu Sarajeva je jedino važno da Željo na kraju slavi", rekao je Bišćević uz osmijeh, a iako je u početku odbio dati prognozu derbija, na kraju je dodao:

"Ma, neka bude 1:0 za Želju, gol u 89. minuti. To je želja, ne prognoza", dodao je ovaj bivši nogometaš Plavih.

Utakmica između Sarajeva i Željezničara igra se u srijedu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" od 18:30 sati. Direktan prijenos utakmice je na kanalu Arena Sport, a na portalu Klix.ba moći ćete pratiti tekstualni prijenos utakmice s najvećeg bh. stadiona.