Uzbudljiv finiš
33

Borba za prvaka: Sarajevu za titulu potrebno 18 bodova

Piše: E. B.
Sarajevo i Zrinjski su ostali u utrci za prvaka BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevo i Zrinjski su ostali u utrci za prvaka BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Do kraja takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ostalo je sedam kola, a borba za titulu prvaka, u kojoj su Sarajevo i Zrinjski, je i dalje otvorena.

Nogometaši Sarajeva su na prvom mjestu sa 57 bodova, odnosno četiri više od Zrinjskog.

To znači da Sarajevu za titulu prvaka treba 18 od mogućeg 21 boda kako bi sigurno postao prvak s obzirom na to da bi Zrinjski do kraja prvenstva mogao sakupiti najviše 74 boda.

Sarajevo bi, naravno, moglo osvojiti titulu i sa manje od 18 osvojenih bodova do kraja prvenstva. Ukoliko Bordo tim u preostalim mečevima osvoji 17 bodova, a Zrinjski slavi u svim utakmicama, obje ekipe bi imale po 74 boda te bi se u tom slučaju gledala ukupna gol-razlika koja je u ovom trenutku uvjerljiva u korist Sarajeva (54:17 naspram 36:17).

Zanimljivo, u članu 6. Propozicija takmičenja Premijer lige BiH* uopće nije predviđeno uzimanje međusobnog duela u obzir. Tako se navodi da bi u slučaju iste gol-razlike naredni, a ujedno i posljednji kriterij bio veći broj postignutih pogodaka. Kada bi ekipe bile izjednačene i u tom smislu, podijelile bi poziciju, to jest i titulu prvaka BiH.

*"Ako klubovi osvoje isti broj bodova odlučuje razlika između postignutih i primljenih pogodaka. U slučaju istog broja primljenih i postignutih pogodaka (razlika pogodaka), bolje mjesto na tabeli zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, dijele mjesta koja im pripadaju."

Do kraja prvenstva Sarajevo i Zrinjski, zahvaljujući Bergerovim tabelama kojima je i izrađen treći krug prvenstva, igraju protiv ekipa iz donjeg doma prvenstvene tabele. Zanimljivo je što Bordo tim "predaje" protivnike Plemićima, a ukoliko bi se desilo da obje ekipe budu imale identične ishode mečeva do kraja prvenstva, Sarajevo bi u tom slučaju titulu slavilo u pretposljednjem kolu kod kuće protiv Zvijezde 09.

Sigurno je da nas u preostalih sedam kola očekuje izuzetno velika borba za titulu prvaka Bosne i Hercegovine i nema sumnje kako nas čeka mnogo uzbuđenja u preostalih sedam kola.

Raspored utakmica

27. kolo

Sloboda - Sarajevo Široki Brijeg - Zrinjski

28. kolo

Sarajevo - Mladost Zrinjski - Sloboda

29. kolo

Radnik - Sarajevo Mladost - Zrinjski

30. kolo

Sarajevo - Čelik

Zrinjski - Radnik

31. kolo

Tuzla City - Sarajevo Čelik - Zrinjski

32. kolo

Sarajevo - Zvijezda 09 Zrinjski - Tuzla City

33. kolo

Zvijezda 09 - Zrinjski GOŠK - Sarajevo

Tabela