Okršaj na Wembleyju
33

Borba za jedini trofej u sezoni: United i Chelsea u finalu FA Cupa

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Manchester United i Chelsea danas od 18:15 sati na Wembleyju igraju finalni meč FA Cupa u kojem će pokušati iskoristiti posljednju šansu da osvoje trofej u ovoj sezoni.

Trener Uniteda Jose Mourinho u najavi meča kazao je da ishod današnjeg meča neće odrediti ovu Unitedovu sezonu, dok je trener Plavaca Antonio Conte oprezno poručio da mu ni titula nije garancija da neće dobiti otkaz nakon meča.

United je sezonu u Premiershipu okončao na drugom mjestu s čak 19 bodova manje od Manchester Cityja, dok je u Ligi prvaka ispao u osmini finala od Seville.

Chelsea je imao mnogo goru sezonu pošto je zauzeo peto mjesto u Premiershipu i tako ostao bez plasmana u Ligu prvaka, a u Ligi prvaka je također zaustavljen u osmini finala gdje mu je "presudila" Barcelona.

Upravo je propuštanje plasmana u Ligu prvaka veliki propust za Contea u ovoj sezoni i to bi ga moglo koštati posla na klupi londonskog kluba iako je prošle sezone osvojio Premiership.

Conte u finalu neće moći računati na Emersona Palmierija i Davida Luiza, dok se na golu očekuje Tihibaut Courtois iako je u svim ovosezonskim mečevima FA Cupa za Chelsea branio Willy Caballero.

Kod Uniteda još uvijek nije sigurno da li će Romelu Lukaku biti spreman za nastup, a očekuje se da će u kombinacijama biti Anthony Martial koji se vratio nakon blaže povrede koljena.

Ovo će biti 20. finale FA Cupa za United po čemu će se izjednačiti s Arsenalom. Crveni đavoli su do sada osvojili 12 titula u ovom takmičenju, dok je Arsenal osvojio 13.

Za Chelsea će ovo biti 13. nastup u finalu ovog takmičenja pri čemu je sedam puta osvajao trofej.

Untied i Chelsea su se do sada dva puta sastajali u finalu FA Cupa i oba tima su po jednom izlazili kao pobjednici u tim duelima.