Premijer liga
31

Borac ostvario važnu pobjedu protiv Radnika, tenzije u loži zbog spornog penala

H. H.
Trenutak kada je dosuđen jedanaesterac za goste (Foto: Screenshot)
Trenutak kada je dosuđen jedanaesterac za goste (Foto: Screenshot)
Nogometaši Borca savladali su kao gosti Radnik iz Bijeljine rezultatom 3:1 u okviru 24. kola m:tel Premijer lige i barem privremeno probili su se na drugu poziciju na tabeli.

Prvi dio prvog poluvremena protekao je u igri na sredini terena, bez izglednijih prilika, a tek je finiš donio uzbuđenja. Prvo je Zakarić u 37. minuti prekrasnim udarcem s 20 metara pogodio prečku, a samo četiri minute kasnije Borac je poveo.

Zakarić je poslao majstorsku dubinsku loptu za Zikljića koji se lijepo snašao i preciznim udarcem pogodio je za prednost Banjalučana 1:0.

Nastavak je bio mnogo uzbudljivi, s dosta tenzija na terenu, ali i na tribinama. U 52. minuti Radnik je izjednačio. Milenković je izveo korner, a Novaković se odlično snašao i glavom je matirao Pavlovića za 1:1.

Samo pet minuta kasnije dosuđen je sumnjiv penal za Borac. Duel Zakarića i Filipovića sudija Gigović je okarakterisao kao prekršaj za jednaesterac, iako se činilo da je napadač gostiju bio taj koji je odgurno defanzivca Radnika.

Iako su domaći burno protestovali, promjene odluke nije bilo, a siguran s bijele tačke bio je upravo Zakarić za novo vodstvo Borca 2:1.

Uslijedio je i verbalni sukob čelnika klubova u loži, ali nakon što su redari reagovali, spriječen je veći incident.

Radnik je imao veliku šansu u 64. minuti, ali je Milenković u sjajnoj prilici izblokiran. Domaći su do kraja pokušali doći barem do boda, ali njihovi napadi su bili prilično bezopasni.

Sve dileme oko pobjednika riješio je Panagiotis Moraitis u 86. minuti kada je nakon prekida iz blizine poslao loptu u mrežu za konačnih 3:1.

Do kraja se rezultat nije mijenjao i Borac je sada drugoplasirani s 44 boda, samo pet manje od lidera Sarajeva, koje sutra igra derbi sa Širokim Brijegom. Radnik je na desetom mjestu s 20 bodova, jednu poziciju iznad opasne zone.

Radnik - Borac 1:3 (Novaković 52' / Ziljkić 41', Zakarić 59' pen., Moraitis 86')

Tabela: