Premijer liga BiH
4

Borac danas može ovjeriti titulu, najneizvjesnije u borbi za plasman u Evropu

H. H.
Borac je samo jednom bio prvak BiH u sezoni 2010/11. (Foto: FK Borac Banja Luka)
Borac je samo jednom bio prvak BiH u sezoni 2010/11. (Foto: FK Borac Banja Luka)
Danas se igraju utakmice pretposljednjeg 32. kola m:tel Premijer lige BiH nakon kojih bi moglo biti riješeno pitanje prvaka. Banjalučki Borac će u slučaju pobjede protiv Tuzla Cityja ovjeriti šampionsku titulu, dok jedan susret neće biti odigran.
Sve utakmice se igraju od 17 sati, s tim da se susret Krupa - Olimpik neće igrati jer je sarajevski tim istupio iz lige i neće se pojaviti na terenu. Igrači Olimpika jučer nisu ni trenirali i već su raspušteni, a Nogometni savez BiH već je najavio da će Olimpik biti izbačen u najniži stepen takmičenja, s kaznom od 6 do 12 negativnih bodova.

Prema Pravilniku o takmičenju, ukoliko se ne pojave na terenu, utakmice protiv Krupe i Sarajeva bit će registrovane 3:0 u korist protivnika Olimpika, dok bi svi ostali ranije ostvareni rezultati Vukova ostali na snazi.

To znači da će Krupa na svom kontu imati 28 bodova nakon ovoga kola i ukoliko Sarajevo pobijedi Radnik, kolo prije kraja će osigurati opstanak s obzirom na bolji međusobni skor od Bijeljinaca.

Ipak, u centru pažnje bit će utakmica u Banjoj Luci u kojoj se sastaju Borac i Tuzla City, a u slučaju pobjede, domaća ekipa će po drugi put u historiji postati prvak BiH.

Borac će jurišati na pobjedu i prvu titulu nakon 2011. godine uz podršku navijača jer je Komitet za takmičenje NS BiH razmotrio predmetnu molbu banjalučkog kluba uz saglasnost Komiteta za sportsku medicinu NS BiH te Komiteta za stadione i bezbjednost NS BiH i jednoglasno je donio odluku o prisustvu publike i tako potvrdio odluku Republičkog štaba za vanredne situacije RS.

Kiksu Borca nadat će se drugoplasirano Sarajevo koje igra s Radnikom, ali na Koševu su svjesni da je takvo što teško očekivati i eventualnom pobjedom imat će tek priliku ovjeriti plasman u Evropu.

Meč Zrinjskog i Željezničara u drugim okolnostima bio bi derbi kola, ali ovoga puta rezultatski značaj ima samo za domaće koji se bore za izlazak na evropsku scenu. Željo je s druge strane u nezapamćenoj krizi i već 14 ligaških mečeva ne zna za pobjedu, te je odavno van svih kombinacija za plasman u Evropu.

Velež će imati priliku napraviti dodatni korak ka plasmanu u međunarodna takmičenja u slučaju da savlada Slobodu kod kuće, a sličnu računicu ima i Široki Brijeg koji dočekuje Mladost.

Između tri hercegovačka kluba tražit će se preostala dva putnika u Evropu, te će to po svemu sudeći biti najzanimljivija borba do kraja šampionata.

Utakmica pred određenim brojem gledalaca igrat će se i na Pecari nakon što je MUP Županije Zapadnohercegovačke, uz prethodnu suglasnost Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, pozitivno je odgovorio na zahtjev NK Široki Brijeg i odobrio prisustvo maksimalno 1000 gledalaca na utakmici protiv Mladosti.

Premijer liga BiH, 32. kolo

Nedjelja, 17:00:

BANJA LUKA: Borac – Tuzla City, Zoran Grbić (Prijedor)

SARAJEVO: Sarajevo – Radnik, Aleksandar Njegomirović (Prnjavor)

MOSTAR: Velež – Sloboda, Admir Šehović (Sarajevo)

ŠIROKI BRIJEG: Široki Brijeg – Mladost, Irfan Peljto (Sarajevo)

MOSTAR: Zrinjski – Željezničar, Elvis Mujić (Banovići)

Tabela: