Nogomet
459

Bombarder iz Tirola: Salko Mujanović trese mreže u Austriji, uspio postići tri gola za tri minute

Piše: D. B.
Mladi bh. nogometaš, dvadesetogodišnji napadač Salko Mujanović, član je austrijskog niželigaša USV Rudersdorfa, ali je svojim nastupima i golovima privukao pažnju većih klubova.

Mujanović je rođen 15. novembra 1996. godine i porijeklom je iz Cazina. Karijeru je počeo u FK Krajina iz rodnog grada, a 2014. godine je prešao u FK Bosna Sema. U ovom sarajevskom klubu se zadržao dvije godine te je pokazao da je itekako kvalitetan napadač, a potom ga je put odveo u Austriju. Tamo je prvobitno zaigrao za SV Worgl, a sada je nezamjenjivi član USV Rudersdorfa koji nastupa u austrijskoj 2. ligi Jug te je prava noćna mora za golmane protivničkih ekipa. Trenutno je prvi strijelac lige sa 15 golova u 15 ligaških utakmica, zbog kojih je privukao pažnju klubova iz viših rangova takmičenja.

"Ponuda sam imao, bio sam u pregovorima s Gleisdorfom, prvim klubom iz treće lige, ali oni nemaju stadion koji zadovoljava kriterije za drugu ligu i neće ulaziti u viši rang pa su na kraju rekli da im trenutno ne odgovara da mi rješavaju papire. Zbog toga je ta ponuda otpala. Imam odličan učinak od 15 golova u 15 utakmica u aktuelnom klubu, a klub je dao ukupno 32, što znači da postižem skoro 50 posto golova koje postiže moj tim. Cilj mi je do kraja sezone postići još barem toliko golova i onda tražiti klub koji će mi dati profesionalni ugovor", rekao je 20-godišnji Mujanović.

U utakmici 8. kola je protiv Oberschutzena ove sezone postigao četiri gola, od čega prva tri za samo tri minute.

O njemu je pisao i austrijski portal Fanreport.com, koji ga je nazvao "Bombarderom iz Tirola" navodeći da se radi o igraču koji je došao u klub kao anonimus i počeo "pogađati granatama poput bombardera".

Mujanovićeva želja je da zaigra u nekoj od najjačih liga Evrope, ipak, svjestan je koliko mnogo mora raditi za takav uspjeh.

"Ja znam da postoje igrači koji u mojim godinama već zarađuju milione, igraju za reprezentaciju i osvajaju nagrade za najbolje strijelce, ali isto tako znam za karijere kakve su imali Jamie Vardy, Dado Pršo i Michu. Mnogi su dosta vremena proveli u nižim ligama dok nisu dobili priliku da se dokažu na najvišem nivou. Zato vjerujem da mogu napraviti veliki uspjeh", poručuje Mujanović.

Vezani članci