Copa Libertadores
10

Bolivijskom klubu dozvoljeno igranje utakmica na 4.000 metara, protivnici u panici zbog manjka kisika

E. B.
Stadion Villa Ingenio
Stadion Villa Ingenio
Bolivijski klub Always Ready je dobio dozvole da utakmice Copa Libertadoresa igra na svom stadionu koji se nalazi na 4.090 metara nadmorske visine, uprkos tome što će protivničke ekipe biti u velikim zdravstvenim problemima.

Naime, igrači kluba iz grada El Alto su navikli igrati na toj nadmorskoj visini na kojoj je zrak bitno rjeđi te je zbog toga otežano disanje onima koji su navikli na "normalne" nadmorske visine.

Svi igrači koji gostuju Boliviji u La Pazu koji se nalazi na 3.640 metara nadmorske visine se žale na skoro nemoguće uslove s obzirom da nisu naviknuti na manjak kisika, te imaju problema s disanjem.

Ljudi već na 2.100 metara mogu imati poteškoće pri disanju, a s obzirom da Always Ready želi igrati na duplo većoj visini, protivnici se s pravom pribojavaju utakmica na stadionu Villa Ingenio.

Ipak, južnoamerička nogometna federacija CONMEBOL je dala dozvolu da Always Ready igra na svom stadionu utakmice Cope Libertadoresa, a prvi protivnici će im biti iz Perua.

Sporting Cristal će 20. februara gostovati Always Readyju u prvoj utakmici drugog pretkola, a odmah po saznanju da će morati igrati u neidealnim uslovima su se počeli buniti, no teško da će odluka biti promijenjena.