Igraju protiv Krupe
0

Blaž Slišković: Ne određujem sastav ja, već igrači svojim radom

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prvu konferenciju za novinare kao trener Zrinjskog održao je Blaž Slišković. Govorio je najviše o promjenama koje je uveo u radu prvog tima prvaka naše zemlje, ali i utakmicama koje dolaze.

"Nakon ovih sedam-osam dana mogu biti zadovoljan, jer sam prije svega vidio jedan voljni moment kod igrača, da se vrate na put koji su imali prije ove krize", kazao je na početku legendarni Baka, zadovoljan, kako kaže, osmijesima na licima igrača.

Samo kvalitetan rad i odnos prema obavezama može donijeti napredak. Prijateljska utakmica protiv Olimpica ostavila je pozitivan dojam.

Niz aktivnosti na jačanju timskog duga

"Na prvom sastanku sam rekao igračima da ja nisam taj koji određuje sastav, ja ću ga samo napisati na papir. Od njih zavisi kako će sastav izgledati, nijedan igrač kod mene nije u prednosti na startu", postavio je pravila rada Slišković.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Baka je svjestan da je kostur ove ekipe prošle sezone osvojio titulu prvaka, da je igrački kvalitet i dalje prisutan, tako mu nije shvatljivo kako je izostao taj motiv za nove dobre igre i pobjeđivanje.

"Najveća je odgovornost na najiskusnijim igračima, koji su tu duže vremena. Na razne trikove pokušavam da izvučem iz njih maksimum", dodao je Slišković, spomenuvši pri tome i niz teambuilding aktivnosti u vidu zajedničkih večera, druženja i slično.

Igračima osam sati radni dan

Baka će inicirati da igrači na stadionu u toku dana provode najmanje osam sati, kao drugi uposlenici kluba.

Svaka utakmica je bitna, a najvažnija je ona prva naredna, kao što je sutrašnja s Krupom, pa novi trener Zrinjskog kaže: "Sutrašnja pobjeda nam je veoma važna, nastojat ćemo igrati tako da držimo loptu, da mi budemo ti koji će kontrolirati zbivanja na terenu. Pobjeda protiv Krupe treba da bude podstrek za derbi sa Željom za tri dana".

Željo prvi konkurent za titulu

Slišković je prokomentarisao i druge ekipe u Ligi za prvaka koje pretendiraju za naslov prvaka.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Željo je u naletu. Ne igraju posebno atraktivno, ali rezultatski guraju dobro. Kao grupa su izgleda homogeni. Sarajevo ne vidim kao ekipu koja sa sigurnošću može reći bit ćemo prvi, variraju. Prvenstvo neće odlučiti međusobni sudari naše tri ekipe, već rezultati protiv ostale tri ekipe u ligi. Glavni konkurent nam je Željo zbog kontinuiteta dobrih rezultata", zaključio je.

Na pitanje novinara koliko bi mu značila titula prvaka ove sezone jer bi to bio njegov prvi trenerski naslov koji su mu izmicali s Hajdukom i Širokom, Slišković je kazao da bi bio veoma sretan zbog osmijeha na licima igrača i ljudi iz uprave, ali da za trenersku biografiju to ne znači mnogo.

"Bila bi mi velika satisfakcija, kao da smo otišli na Euro u Portugalu. Za moju karijeru ove titula ne bi značila ništa posebno. Kad vidim ko radi po Evropi, shvatam da titule u biografijama ne znače mnogo za trenere", kazao je na kraju Baka.

Zrinjski sutra od 16 sati igra utakmicu s Krupom, u okviru prvog kola Lige za prvaka.