Nogomet
0

Blatter za jačanje kvota na broj stranih igrača u klubovima EU

FENA
Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter izjavio je za BBC kako je spreman izazvati Evropsku uniju da pojača kvote za strane igrače koji nastupaju u evropskim timovima. Blatter je dao tu izjavu kao reakciju na anketu među nogometnim navijačima u programu Football Focus Radija BBC 1.

On želi da timovi budu limitirani na pet stranaca u početnih 11 kako bi se omogućio razvoj domaćih talenata.

Prijedlog je u suprotnosti sa zakonima EU, ali Blatter tvrdi kako nogometni savezi trebaju reagirati i da je smanjenje broja stranaca "dobro rješenje".

Sedamdesetjednogodišnji Švajcarac tvrdi da nogomet zaslužuje poseban tretman jer nije poput drugih poslova.

"Radnici u Evropi mogu slobodno cirkulirati, ali nogometaši nisu radnici. Ne možete smatrati nogometaša normalnim radnikom jer ih je potrebno 11 da odigraju meč - i oni su više umjetnici nego radnici", izjavio je Blatter.

BBC Sport otkrio je prošlog mjeseca koliko se povećao broj stranaca koji igra u Premier ligi od 1992., a Nogometni savez već je izrazio zabrinutost oko posljedica koje bi ta brojka mogla imati po domaće talente.

Sada je i Football Focus pokazao da su i navijači također zabrinuti.

Upitani da li bi se trebala odrediti kvota stranih igrača po klubu u engleskoj Premier ligi, 56 posto od 1.055 ispitanika odgovorilo je pozitivno.

EU je nedavno objavila planove da uvede nova pravila u nogomet i tvrdi da sport treba imati samo ograničeni imunitet od pravila kojih se drže uposlenici.

Blatter je, ipak, izjavio kako je spreman da se bori protiv svakog poteza EU na tom polju.

"Nogomet nikada nije imao hrabrosti da se bori protiv takve prakse", kazao je.

"Kada imate 11 stranaca u timu, to nije dobro za razvoj nogometa, za obrazovanje mladih igrača, a tu je prisutan i finansijski aspekt također", kazao je.