Nogomet
0

Blatter traži promjenu termina Kupa nacija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter smatra kako se mora promijeniti termin afričkog Kupa nacija koji se svake druge godine tradicionalno igra sredinom januara i početkom februara.

Vodeći evropski klubovi već duže vrijeme protestiraju zbog termina afričkog prvenstva, jer u januaru gube važne igrače na tri do četiri sedmice.

"Afrička federacija mora razmisliti o promjeni termina. Svjesni smo da se prvenstvo tradicionalno igra u prvom mjesecu godine, no moramo uskladiti međunarodni kalendar natjecanja", rekao je Blatter, dodavši kako bi idealan termin bio jun ili jul. Na Kupu nacija, koji u nedjelju počinje u Gani, samo iz engleskih i francuskih liga dolazi čak sedamdesetak nogometaša.

Blattera posebno brine 2010. godina, kada će se u januaru u Angoli održati afričko prvenstvo, a nekoliko mjeseci kasnije u Južnoj Africi i svjetsko prvenstvo.

"Bit će to iznimno naporna i stresna godina za afričke nogometaše. Očekuju ih dva velika natjecanja, te nacionalna prvenstva, Liga prvaka, Kup UEFA-e, nacionalni kupovi. Sasvim sigurno previše utakmica, smatra prvi čovjek FIFA-e.

Afričko prvenstvo na polovici evropske sezone oštro su kritizirali i ponajbolji afrički nogometaši kao što su Samuel Eto'o, Michael Essien, El Hadji Diouf, te brojni stručnjaci. Međutim, iz Afričke nogometne federacije (CAF) su poručili kako nemaju namjeru mijenjati termin natjecanja.

Promjena termina bi značila i kraj afričkog nogometa. Klimatski uvjeti u Africi tokom juna i julas su nemogući, smatra prvi čovjek CAF-a Issa Hayatou.