Nogomet
0

Blatter traži doživotnu zabranu za pogibeljne startove

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blater smatra da krivce za pogibeljne startove treba doživotno suspendirati iz nogometa, prenio je u petak britanski "The Times".

Blatter je ovo izjavio dan ouči sastanka međunarodnog odbora u škotskoj, koji će vijećati o pravilima igre.

"Pogibeljni startovi trenutno su najvažnije pitanje u nogometu. Igrači koji to rade s jasnom namjerom trebali bi dobiti doživotnu zabranu igranja nogometa", poručio je Blatter.

"Mehanizam koji sve to pokreće sasvim je evidentan. Treneri su pod pritiskom, znaju da moraju pobijediti i treniraju svoje igrače da idu po pobjedu po bilo kojoj cijeni. U svlačionicama nema mikrofona. Treneri tjeraju igrače. Do kada? Dok sudije na terenu ne kaže dosta. Neke sudije, pak, u sebi razmišljaju: 'Koliko dugo ću pustiti da se igra bez žutog kartona'? Oni misle da su dobri suci ako su u stanju odraditi 20 minuta neprekinute igre. To je krivo. Sudije moraju dijeliti crvene i žute kartone ako treba i u trećoj minuti i od njih ćemo zahtijevati takav pristup", kazao je predsjednik FIFA-e.

Hrvatski reprezentativac i član Arsenala Eduardo da Silva stradao je već u trećoj minuti susreta sa Birminghamom na St. Andrewsu. The Times podsjeća kako je Blaterrova izjava stigla dok je u fokusu teška povreda Da Silve.

Predsjednikk FIFA-e ustvrdio je i kako su nekad glavni problem bili startovi s leđa, dok se danas beskompromisno ide na igrača s prednje strane.

"O tome ćemo razgovarati na sastanku u Škotskoj tokom ovog vikenda. Sudije više nećemo savjetovati, nego ćemo im dati jasne instrukcije da budu strogi prema nasilju", kazao je Blatter, koji je pogibeljne startove poistovijetio s fizičkim napadom.

"Napad je kriminalno djelo, bilo da se dogodio na noogmetnom terenu ili negdje drugdje. To je zločin i tako ga se treba tretirati", zaključio je Blatter.