Nogomet
0

Blatter: Rusija je dobila Svjetsko prvenstvo 2018. prije glasanja

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Joseph Sepp Blatter, suspendovani predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) rekao je da je Rusija dobila organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine i prije nego što je glasanje održano.

Blatter je za ruske medije potvrdio kako je postojao dogovor da Svjetski kup 2018. dobije Rusija, a četiri godine kasnije Sjedinjene Američke Države. Međutim, dogovor je propao nakon što je Michel Platini došao sa idejom da Katar organizuje Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Ovi njegovi navodi definitivno će izazvati oštre reakcije Engleske, te Portugala i Španije, kao i Belgije i Holandije koji su istakli zajedničku kandidaturu za organizaciju SP 2018. i potrošili milione eura. Blatter nije želio objasniti ko je tačno postigao takav dogovor i dodao kako su Engleska i SAD, kao gubitnici, izazvali krizu koja trenutno potresa FIFA-u.

“Tokom 2010. godine vodili smo raspravu o Svjetskom prvenstvu. Onda smo donijeli dvostruku odluku vezanu za svjetska prvenstva. Dogovoreno je da 2018. damo Svjetski kup Rusiji, jer tamo nikada nije bio, a da ga 2022. vratimo u Ameriku. Time bi imali Mundijal u dvije najjače svjetske političke sile. Sve je bilo dobro do trenutka kada je tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy imao sastanak sa katarskim princom, koji je sada vladar u Kataru. Nakon toga je na ručku sa Platinijem rekao da bi bilo dobro da Svjetsko prvenstvo 2022. ode u Katar. To je sve promijenilo”, tvrdi Blatter.

Došlo je do tajnog glasanja. Četiri glasa iz Evrope nisu otišla SAD-u, pa je rezultat bio 14:8 za Katar. S ta četiri glasa Amerika je mogla dobiti Mundijal sa 12:10.

“Da su Sjedinjene Američke Države dobile domaćinstvo 2022. danas bi pričali o predivnom Svjetskom prvenstvu koje nas 2018. očekuje u Rusiji, a ne o problemima u FIFA-i”, smatra Blatter, dodavši da ne postoji mogućnost da se Rusiji oduzme organizacija Mundijala.

Blatter se suočio sa krivičnim postupkom zbog sporne uplate od dva miliona švajcarskih franaka Platiniju 2011. godine, kao i aferom oko prodaje TV prava.