Plan u suprotnosti sa FIFA-om
0

Blatter protiv formiranja sovjetske lige

FENA
Sepp Blatter
Sepp Blatter
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter odbacio je danas ideju bogatih ruskih klubova o formiranju nove lige koja bi okupila ekipe iz bivšeg Sovjetskog saveza.

"To je nemoguće. Njihov plan se krši s principima FIFA-e, tako da nećemo podržati tu ideju", kazao je Blatter ruskim medijima.

Prošlog mjeseca su Zenit, Anži iz Mahačkale, moskovski CSKA i još neki klubovi, nezadovoljni načinom na koji domaća liga funkcionira, došli na ideju da oforme multinacionalno takmičenje u kojem bi učestvovalo 16 klubova, prenio je Tanjug.

"Svi znamo koliko je bila jaka stara sovjetska liga. Ako se sve bude odvijalo po planu, novo takmičenje će biti jednako dobro. Imali bi mnogo veću posjećenost na utakmicama, a i klubovi bi zarađivali više novca od televizije", rekao je tada predsjednik CSKA Jevgenij Giner.

Međutim, novi predsjednik nogometnog saveza Rusije Nikolaj Tolstih rekao je da će njegova zemlja postupati u skladu s propisima FIFA-e.

"Nemamo detalje kako bi nova liga funkcionirala, ali u svakom slučaju nikada se ne bi suprotstavili stavovima FIFA-e", rekao je Tolstih.