Nogomet
0

Blatter poručio Sarkozyju da se prestane miješati u nogomet

Totalsport
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter poslao je upozorenje francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju da se prestane miješati u rad nacionalnog saveza.

"Francuskoj vladi i predsjedniku Sarkozyju šaljem jasnu poruku. Francuska reprezentacija riskira suspenziju ukoliko se političari nastave miješati u rad saveza. Francuski nogometni savez (FFF) se može pouzdati u našu zaštitu od političara, čak i ako se radi o predsjedniku države", oštro je poručio Blatter.

"Tricolori" su, podsjetimo, ispali sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi već nakon takmičenja po grupama, osvojivši samo jedan bod. Odigrali su neodlučeno protiv Urugvaja na startu SP-a (0-0), nakon čega su izgubili od Meksika (2-0) i domaćina (2-1).

Uz to, atmosfera u svlačionici francuske vrste bila je iznimno loša, što je posebno došlo do izražaja kad je Nicolas Anelka u poluvremenu utakmice protiv Meksika vulgarno uvrijedio selektora Raymonda Domenecha. Napadač Chelseaja je nakon toga otjeran iz reprezentacije, a njegovi su saigrači u znak protesta protiv takve odluke odbili trenirati.

Sve je to dovelo do uzbune u Francuskoj. U raspravu se uključio i sam Sarkozy koji je održao sastanak s ministrima na temu reforme FFF-a. Pozvao je pritom i predsjednika saveza Jean-Pierrea Escalettesa da podnese ostavku, što je ovaj u ponedjeljak, zbog Sarkozyja ili ne, i napravio.

Dakako, takvo se miješanje predjednika i ministara nimalo nije svidjelo FIFA-i koja ne tolerira uplitanje politike u rad nacionalnih saveza. Zbog tog je razloga nedavno pod suspenzijom bio i Irak.