Nogomet
0

Blatter: FIFA nije u krizi

Totalsport
Sepp Blatter (Foto: AFP)
Sepp Blatter (Foto: AFP)
Problema je s discipliniranjem radoznalih novinara imao dosadašnji i od srijede budući predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter.

Nezadovoljni što na njegovoj pres-konferenciji u ponedjeljak navečer u Zürichu nisu mogli do mikrofona da bi postavili pitanje, novinari su svoja pitanja počeli izvikivati prema 75-godišnjem Švicarcu. Ovaj je, ozlojeđen time, odlučio napustiti pres-konferenciju. Nakon toga vratio se da bi rekao:

"Slušajte, nemam običaj ulaziti u rasprave s ljudima koji vole stvarati probleme. Želim vam samo reći jednu stvar... Možete se smijati koliko hoćete. Elegancija je atribut, kao što je i poštovanje. To je nešto što sam naučio u svom životu. Naučio sam to svojevremeno i kao novinar. Kad sam bio na pres-konferenciji, i kad su mi rekli da je gotovo, zahvalio sam se i otišao", kazao je Blatter potom se udaljivši od novinara nepovratno.

Odgovarajući na pitanja o najnovijem skandalu u FIFI, u kojem su četvorica njegovih vjernih saradnika iz Izvršnog odbora (Argentinac Julio Grondona, Paragvajac Nicolas Leoz, Gvatemalac Rafael Salguero i Kamerunac Issa Hayatou) etiketirani kao plaćenici koji su svoj glas za dodjeljivanje Svjetskog prvenstva Kataru 2022. godine mijenjali za nagradu od 20 miliona dolara, Blatter je uglavno izbjegavao suštinu problema:

"Kriza? Kakva kriza? Nogomet nije u krizi, nogomet samo ima poteškoća. Teškoće ćemo riješiti unutar naše kuće, kao prava porodica. Jeste li gledali finale Lige prvaka u subotu. Jeste li vidjeli krizu nogometa? Naša je igra preplavljena klađenjem. Puno je, jako puno klađenja na mnogo utakmica. Kada sam ja ušao u FIFA-u prije 36 godina, takvih problema nije bilo."

"Nismo imali problema do 1998. godine jer smo tada bili skromna organizacija. Danas je kod nas daleko ugodnije. Upravo tu činjenicu koriste određeni ljudi. U određenim situacijama mali vražići ulaze u nogomet. Moramo se boriti protiv takvih. Počeli smo borbu, iako u smo u vrlo lošoj situaciji. Oslanjamo se na Kongres. Ako će Kongres imati snage, moći će vratiti FIFA-i kredibilitet."

Prije nego što je otišao s pozornice prvi put, Blatter je pokazao nezadovoljstvo agresivnim pristupom pojedinih novinara:

"Slušajte, gospodo. Prihvatio sam doći pred vas sam. Poštujem vas. Molim vas da vi također poštujete mene i proceduru. Ako imate pitanja, tražite mikrofon. Nemojte interevenirati. Nismo na tržnici. Nalazimo se u FIFA-inoj kući."