Digao glas
5

Blatter: FIFA je ozbiljno pogriješila promijenivši sistem takmičenja na Mundijalu

Klix.ba
Sepp Blatter (Foto: EPA-EFE)
Sepp Blatter (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter oštro je kritikovao Infantinovu reformu Svjetskog prvenstva i prelazak na grupnu fazu s po tri ekipe, jer smatra da je taj sistem idealan za dogovoranje rezultata i puštanje utakmica.

"Nije to dobra ideja. Imali smo grupe po tri reprezentacije na Mundijalu 1982. godine, što znači da jedna mora gledati dok druge igraju. To daje prostora puštanju utakmica i dogovaranju rezultata. Ne kažem da se to mora dogoditi, ali pravilima treba smanjiti mogućnost prevara na minimum", izjavio je u Švicarskoj Blatter koji je vodio FIFA-u punih 17 godina.

Podsjetimo, novo vodstvo FIFA-e odlučilo je od 2026. godine proširiti broj učesnika na Svjetskom prvenstvu na čak 48 reprezentacija koje će biti raspoređene u 16 grupa s po tri ekipe, iz kojih će po dvije reprezentacije ići dalje u nokaut fazu takmičenja.

Predsjednik Gianni Infantino i FIFA sličan koncept guraju i u Super Svjetskom prvenstvu klubova koji će zamijeniti Kup konfederacija, ali bivši prvi čovjek svjetske krovne organizacije upozorava na manjkavosti i nedostatke takve grupne faze.