Odluka Suda
21

Biznismen kriv za avionsku nesreću u kojoj je poginuo argentinski napadač Sala

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Biznismen koji je organizovao let u kojem je poginuo argentinski nogometaš Emiliano Sala - David Henderson (67) proglašen je krivim za ugrožavanje sigurnosti letjelice i osuđen je većinom glasova (10:2) za smrt ovog napadača i pilota Davida Ibbotsona.

Argentinski nogometaš i pilot poginuli su 21. januara 2019. godine nakon pada aviona u Engleskom kanalu, a Sudu u Cardiffu prema pisanju engleskih medija trebalo je sedam i po sati da osudi Hendersona, operatera aviona za kojeg se na suđenju otkrilo da je dogovorio let s nogometnim agentom Williamom McKayom.

On je, prema tvrdnjama tamošnjeg suda, zamolio pilota Ibbotsona za upravljanje avionom dok je on bio sa suprugom u Parizu, a pilot koji je redovno letio za njega nije imao dozvolu za komercijalnog pilota, kao i dozvolu za noćne letove. Navodi se kako je u tom trenutku njegova dozvola istekla.

Tužitelji su otkrili da je Henderson, samo nekoliko trenutaka nakon što je saznao da se avion srušio, poslao poruku brojnim ljudima govoreći im da šute te ih je upozoravao da bi to moglo otvoriti brojna druga pitanja. Poslije je na sudu priznao da se plašio istrage o njegovom poslovanju.
Jedan od tužitelja Martin Goudie rekao je za Hendersona da je bio "nepromišljen i nemaran" u načinu na koji je koristio avion, stavljajući svoje poslovanje iznad sigurnosti putnika. Također je zatraženo da mu se ne dozvoli ponovno upravljanje i posjedovanje aviona.

Presuda će ovom 67-godišnjaku biti izrečena 12. novembra.

Sala je za Nantes u tri i po godine odigrao 133 utakmice te postigao 48 golova. Argentinac je potpisao za Cardiff uz rekordnu odštetu od 17 miliona eura, a kada je krenuo put Engleske, desila se tragična nesreća.