Rooney psuje, Milla pleše
0

FOTO+VIDEO / Bizarne i kontroverzne proslave golova

Sarajevo-x.com
Psovanje napadača Manchester Uniteda Waynea Rooneya u kameru, pri proslavi hat-tricka kojim je 0-2 protiv West Hama okrenuo u 3-2 za Man United, bilo je povod britanskom The Independentu da nas podsjeti na neke od kontroverznih, pa i bizarnih proslava golova među nogometašima.

Brazilac Neymar (19) postigao je gol nakon sjajnog solo prodora za svoj Santos u meču Copa Libertadoresa protiv Colo Cola. Susret je završio rezultatom 3-2 za Santos, a Neymar je pogodio za vodstvo Santosa 3-0. Potom je na lice stavio masku, i to naopako, kako bi proslavio pogodak, a sudija mu je zbog toga pokazao drugi žuti karton i put u svlačionicu.

Napadač Rome Mirko Vučinić skinuo je šorts i stavio ga na glavu nakon što je postigao pobjedonosni gol za reprezentaciju Crne Gore protiv Švicarske prošle godine.

Francuski nogometaš Nicolas Anelka svojom je proslavom pogotka za Chelsea u pobjedi protiv Žiline u Ligi prvaka (4-1) poslao poruku Francuskom nogometnom savezu (FFF). Anelka je u Slovačkoj zabio dva gola, a nakon prvog je gestikulirao da su mu ruke vezane lisicama. Cinično se na taj način, glumeći kriminalca, osvrnuo na kaznu FFF-a koji mu je odrezao čak 18 utakmica zabrane nastupa za francusku reprezentaciju zbog prestupa koji je napravio tokom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Anelka je tada, u poluvremenu utakmice protiv Meksika, izvrijeđao selektora Raymonda Domenecha nakon čega je potjeran iz nacionalne ekipe.

Sadašnji napadač Reala Emmanuel Adebayor je po prelasku u Manchester City iz Arsenala bio veoma uzbuđen nakon što je zatresao mrežu "topnika". Šprintao je Adebayor više od 80 metara nakon postignutog gola, a onda je na koljenima uklizao pred navijače Arsenala. Suspendovan je dvije utakmice, a morao je i platiti kaznu 25.000 funti.

Robbie Fowler je nakon postignutog gola za Liverpool u gradskom derbiju protiv Evertona prišao korner liniji, te je "pošmrkao", aludirajući na kokain. Poslije je tadašnji manager Liverpoola Gerard Houllier pokušao ublažiti ovaj čin, kazavši da je Fowler glumio kako jede travu, no nije puno pomoglo. Napadač "redsa" je suspendovan četiri utakmice.

Svojevremeno se diglo puno prašine nakon što je Paulo Di Canio fašistički pozdravio navijače Lazija. Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter potom je predlagao doživotnu zabranu za Talijana, na što je Di Canio kazao: "Ja sam fašista, ne rasista".

Famozno Bebetovo "ljuljanje bebe" koje je izveo nakon postizanja gola na Svjetskom prvenstvu 1994. u SAD-u brzo su počeli kopirati nogometaši širom svijeta. Bebeto je na SP-u zapravo izveo ovaj performans u povodu rođenja njegovog trećeg djeteta.

Kamerunac Roger Milla bio je jedna od prvih afričkih nogometnih zvijezda, ali će također ostati upamćen po famoznom plesu kod korner zastavice, koji se zadržao i do danas među nogometašima. Milla je plesao tokom SP-a 1990. u Italiji.